Έχω ιγμορίτιδα ή κρύωμα;

Η μύτη μας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, η λειτουργία του οποίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο.

Υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τους μετωπιαίους κόλπους, τον σφηνοειδή και τις ηθμοειδείς κυψέλες. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, αυτό μας προκαλεί εκνευρισμό, πονοκέφαλο και έλλειψη ενέργειας αφού δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε λόγω ροχαλητού ή και άπνοιας.

Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα και γενικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη τους καθώς και μειωμένη απόδοση στο σχολείο λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

Η πιο γνωστή λοίμωξη που προσβάλει την μύτης μας είναι η ιγμορίτιδα. Όλο περισσότεροι ενήλικες και παιδιά ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην χώρα μας επηρεάζονται από αλλεργική ρινίτιδα.

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την παρουσία των αυξημένων περιστατικών ιγμορίτιδας. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, καθώς οι πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η αντικατάσταση της υγιεινής διατροφής με το πρόχειρο φαγητό και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι τα βασικότερα αίτια που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών.

Επίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων, με χρήση κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα ή ακόμα και χωρίς καθόλου θέρμανση, προκαλεί τεράστιες μεταβολές στην υγιή υγρασία του χώρου, ξεφεύγοντας από τα κανονικά πλαίσια που είναι μεταξύ 40%-50%.

(Είναι απαραίτητο να πούμε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την κατάλληλη υγρασία στους χώρους που ζούμε αλλά όταν αυτή βρίσκεται εκτός ορίων διευκολύνεται η ανάπτυξη μυκητών και κατά συνέπεια και η εμφάνιση αλλεργιών.)

  • Οι περισσότεροι συγχέουν την κοινό κρυολόγημα με την ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο κρυολόγημα και γίνεται οξεία αν τα συμπτώματα της δεν αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν δε, τα συμπτώματα κρατήσουν πάνω από τρεις μήνες , τότε η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια.

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπευτεί και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να αξιολογηθεί σωστά από τον ειδικό γιατρό, τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που είναι άμεσος, γρήγορος και ανώδυνος, θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα της μύτης, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών ή και ακόμα κρεατάκια στα παιδιά. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό να αποτρέψουμε την χρονιότητα της κατάστασης.

  • Υπάρχει θεραπεία για τους πολύποδες και την ιγμορίτιδα και ο Ωτορινολαρυγγολόγος ξέρει τον τρόπο

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου της μύτης, με βασικά συμπτώματα τον έντονο μπούκωμα, την μείωση της όσφρησης και την δυσχέρεια της ρινική αναπνοής. Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση και ο ασθενής πρέπει να πεισθεί ότι το πρόβλημα του είναι χρόνιο και πρέπει να το παρακολουθεί. Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων της μύτης μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει κάποια ρινικά σπρέι και πλύσεις, ίσως και αντιβίωση. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί, πρέπει έγκαιρα να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

  • Τι άλλαξε τελευταία στην χειρουργική της ρινός

Η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες διορθώνονται πλέον ενδοσκοπικά με την χρήση καμερών, χωρίς τομές, με απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς λόγω της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης. Επίσης, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως προβλήματα όπως οι κόγχες και το στραβό διάφραγμα καθώς επίσης τα κρεατάκια και η ατρησία της ρινικής χοάνης στα παιδιά.

(Μετεγχειρητικά, ο ασθενής δεν έχει πόνο ή μελάνιασμα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και συνήθειες.)

  • Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τις αλλεργίες;

Αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή όταν φυσάει πολύ ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια

Κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κατά την περίοδο της άνοιξης

Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό από σκόνη και ακάρεα

Περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Απομακρύνετε χαλιά και λούτρινα κουκλάκια από τα υπνοδωμάτια των παιδιών

Μετρήστε την υγρασία του σπιτιού σας με ένα υγρόμετρο και χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες

Καταναλώνετε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το πρόχειρο φαγητό

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε έντονα συμπτώματα, επισκεφτείτε άμεσα τον Ωτορινολαρυγγολόγο

 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

 

(936)