Έρευνα: Το Άγχος είναι κληρονομικό;

Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων αποκαλύπτει πως το άγχος είναι κληρονομικό, γι αυτό πριν αγχωθείτε… ξανά σκεφτείτε το!

Το άγχος σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Δουλειά, λεφτά, υποχρεώσεις, οικογένεια… Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων όμως, αποκαλύπτει πως το άγχος είναι κληρονομικό, γι αυτό πριν αγχωθείτε… ξανά σκεφτείτε το!

Ερευνητές από το King’s College στο Λονδίνο ερεύνησαν δεκάδες ζευγάρια που ήταν γονείς. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry έδειξαν πως το άγχος μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, πέρα και πάνω από τους γενετικούς δεσμούς που τις συνδέουν.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Robert Freedman δήλωσε πως «Πρόκειται για μια έρευνα-ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη που καθορίζει με σαφήνεια την πρώιμη μετάδοση των συμπτωμάτων άγχους από τους γονείς στα παιδιά, όχι μέσω του κοινού τους γενετικού υπόβαθρου, αλλά από τον τρόπο με τον οποίοι οι αγχώδεις γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους.».

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως η στάση των υπερπροστατευτικών γονέων επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Ο Δρ, Freedman δήλωσε μάλιστα πως «οι γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους, μπορούν να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές συνεδρίες και να εκπαιδευτούν κατάλληλα, έτσι ώστε να μειώσουν τις επιδράσεις του δικού τους άγχους στην ανάπτυξη των παιδιών τους».

Πηγή: American Journal of Psychiatry

(7399)