Σχέσεις: 3 λόγοι που η αγάπη χάνεται και οι άνθρωποι χωρίζουν

Πού πάει ο έρωτας όταν ο χρόνος φέρνει τη φθορά στη σχέση; Διαβάστε για τους τρεις βασικούς λόγους που χωρίζουν τα ζευγάρια και πώς μπορείτε να τους ανατρέψετε

1. Χάθηκαν ο σεβασμός και η εκτίμηση…

… όπως και όλα τα θετικά αισθήματα και η έκφρασή τους. Όταν υποχωρεί ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού και οι σύντροφοι γίνονται δεδομένο, η σχέση μπαίνει στον «αυτόματο» κατά κάποιον τρόπο και η ρουτίνα της καθημερινότητας καταπίνει τη διάθεση να πούμε έναν καλό λόγο, να δείξουμε ευγνωμοσύνη ή αναγνωρίσουμε ακόμα τη φροντίδα που λαμβάνουμε. Μαζί με αυτά φθίνει σταδιακά και η αγάπηέρχεται η παραμέληση και αναπόφευκτα η αποσύνδεση.

Διορθώστε το: Αποφύγετε την παγίδα της ανίας και, προτού θεωρήσετε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας δεδομένο, αρχίστε να κανονίζετε ραντεβού για να βρίσκεστε όπως τον πρώτο καιρό του ενθουσιασμού και προσπαθήστε να δείξετε τον σεβασμό και εκτίμησή σας.

2. Άνοιξε ο ασκός των τοξικών σκέψεων

Με το πέρασμα του χρόνου οπότε οι σύντροφοι αρχίζουν να μιλούν ανοιχτά για τις αγωνίες τους, ένα αίσθημα φόβου απέναντι στην πιθανή κριτική ή απόρριψη του /της συντρόφου αρχίζει να τους κυριεύει και, προς άμυνά τους, θα υψώσουν τείχη ή θα αφήσουν να ξεχυθούν τοξικές σκέψειςΗ επίρριψη ευθυνών για τα πάντα στον άλλο, η επισήμανση όλων των αρνητικών πτυχών του χαρακτήρα του είτε η παράλογη απαίτηση να γνωρίζει ό,τι σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε θα αρχίσουν να δηλητηριάζουν τη σχέση.

Διορθώστε το: Μολονότι τέτοιες εκδηλώσεις συνήθως κρύβουν ψήγματα αλήθειας, δεν παύουν να λειτουργούν καταστροφικά για τη σχέση. Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία του άλλου για να διατηρήσετε την καλή επικοινωνία, να αντιμετωπίσετε από κοινού τα προβλήματα και να έρθετε πιο κοντά. «Η διαχείριση των τοξικών σκέψεων και η εξεύρεση τρόπων για να συνεχίσετε να εκτιμάτε τον σύντροφό σας είναι το μυστικό για μια βιώσιμη ευτυχισμένη σχέση» αναφέρει ο Δρ Bernstein.

3. Ασυμφωνία χαρακτήρων

Όταν η μαγική σκόνη του έρωτα «κάτσει» και πλέον οι σύντροφοι βλέπουν καθαρά ο ένας τον άλλο, ενδεχομένως να διαπιστώσουν ότι δεν ταιριάζουν και τόσο. Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια με παρόμοια στάση ζωής, αξίες και υπόβαθρο τείνουν να βιώνουν πιο διαρκή ικανοποίηση, συντροφικότητα, οικειότητα και αγάπη και είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν. Τι γίνεται όταν αποδεικνύεται πως λείπουν τα παραπάνω;

Διορθώστε το: Το μυστικό κρύβεται στην ευελιξία και την καλή διάθεση των συντρόφων να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας ή να εντοπίσουν σημεία επαφής. Αν π.χ. ένας από τους δύο προτιμά την «πνευματική τροφή» και θέλει να διαβάζει βιβλία, μπορεί να αναζητήσει μια λέσχη φίλων βιβλίου και όχι να απαιτεί από τον/τη σύντροφο να αγαπήσει το διάβασμα. Αντίστοιχα για τη γυμναστική, μπορεί να πάει σε ένα γυμναστήριο ή να συμφωνήσουν σε έναν κοινό περίπατο που αποτελεί μεν φυσική δραστηριότητα, δίνει δε την ευκαιρία στο ζευγάρι να μιλήσει. Και αναζητήστε πράγματα και ενδιαφέροντα που αγνοούσατε αλλά, εντέλει, είναι κοινά και λειτουργούν σαν «κόλλα» για τη σχέση.

Πηγή: ygeiamou.gr

(19)