Happy girl waking up in the morning sunshine looking at sunrise sun in window excited to enjoy the day. Wake up energetic Asian woman lying in bed well rested from a good night sleep.

Κοιμηθήκατε καλά; Δείτε τα 5 πράγματα που κέρδισε ο οργανισμός σας

Μόλις ξυπνήσατε έχοντας απολαύσει έναν ήρεμο και αδιατάρακτο ύπνο; Τότε διαβάστε τα κέρδη που αποκομίσατε. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο καλός ύπνος μας γεμίζει οφέλη. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά

Πόσα οφέλη αποκομίζει ο οργανισμός μας όταν ο ύπνος μας είναι επαρκής, αδιατάρακτος και απολαυστικός; Πολλά είναι η απάντηση και πλήθος ερευνών το τεκμηριώνουν. Ας δούμε λοιπόν τι κερδίζουμε.

Ρυθμισμένο βάρος

Όσο καλύτερα κοιμόμαστε τόσο λιγότερες οι ατασθαλίες στη διατροφή μας. Πολυάριθμες έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και μάλιστα πρόχειρου και πλούσιου σε «κακά» λιπαρά, αναδεικνύοντας έναν σαφή συσχετισμό ανάμεσα στον ανεπαρκή ύπνο και την παχυσαρκία. Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στην ορμονική ανισορροπία που προκαλούν στον οργανισμό οι λίγες ώρες ύπνου, μειώνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης και αυξάνοντας εκείνα της ορεξιογόνου γκρελίνης.

Καλύτερη διάθεση
Χωρίς καμία αμφιβολία ο επαρκής ύπνος είναι ο καλύτερος ρυθμιστής της διάθεσης. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με υπερδιέγερση της αμυγδαλής της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταπόκρισή μας σε αρνητικές και δυσάρεστες εμπειρίες. Επίσης στη διάρκεια του ύπνου οι νευροδιαβιβαστές του στρες είναι σε ύφεση γεγονός που συντελεί στην καλύτερη διάθεση και ηρεμία.

Δυνατή άμυνα και καλύτερη υγεία

Όσο εμείς κοιμόμαστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς. Τι κάνει;  «Φακελώνει» κάθε παθογόνο εισβολέα, καταγράφει,  επεξεργάζεται και αποθηκεύει τα δεδομένα του με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας. Γι’ αυτό ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάρρωση σε περίπτωση ίωσης, αλλά και για την δυνατή και απρόσβλητη άμυνατου οργανισμού. Οι επαρκείς ώρες ύπνου απομακρύνουν πολλά δεινά υγείας από τον οργανισμό μας. Οι έρευνες έχουν συσχετίσει τις ανεπαρκείς ώρες ύπνου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ενισχυμένη μνήμη
Μετά από έναν χορταστικό ύπνο ενισχύεται η ικανότητα μάθησης και μνήμης. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη δράση του ύπνου που έχει φανεί ότι βοηθά στη συγκράτηση των αναμνήσεων από γεγονότα και δεδομένα.

Αντιγήρανση και λίμπιντο
Ο ύπνος είναι η πιο αποτελεσματική φροντίδα για το δέρμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος και επανορθώνονται οι φθορές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας. Όσο για την ερωτική διάθεση οι λίγες ώρες ύπνου σε άνδρες και γυναίκες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο. Από την άλλη μεριά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι όσοι κοιμούνται καλά και αρκετές ώρες έχουν αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Πηγή: ygeiamou.gr

(10)