couple relationship concept, marriage living problems and conflict, young couple in living room woman cleaning and vacuuming house, man sitting on sofa watching television, home jobs gender equality

Άντρες: Τι κερδίζουν και τι χάνουν στην ερωτική τους ζωή όταν κάνουν δουλειές του σπιτιού

Εάν οι άντρες συμμετέχουν πιο ενεργά στις δουλειές του σπιτιού, δε θα γλιτώσουν μόνο τη γκρίνια και τους τσακωμούς, αλλά θα κερδίσουν και αρκετές δόσεις απόλαυσης στην κρεβατοκάμαρα!

Αυτό που χάνουν όμως μάλλον ούτε οι ίδιοι το έχουν σκεφτεί. Σύμφωνα λοιπόν με νεότερη μελέτη, οι άντρες που τεμπελιάζουν με τις δουλειές του σπιτιού, κάνουν και λιγότερο σεξ, επειδή αυτό θεωρείται ιδιαίτερα απωθητικό για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί από την Αυστραλία και τον Καναδά που θέλησαν να διερευνήσουν το φαινόμενο, ρώτησαν μέσω ερωτηματολογίων περισσότερες από 1.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο, που είχαν σχέσεις με άνδρες και είχαν επίσης αποκτήσει παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Ανάμεσα στις φράσεις που κλήθηκαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ήταν και δηλώσεις όπως: «Μερικές φορές νιώθω ότι ο σύντροφός μου είναι σαν ένα επιπλέον παιδί που πρέπει να φροντίζω» ή «είναι πολύ δύσκολο να διδάξω στα μέλη της οικογένειας τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνουν σωστά τις δουλειές, οπότε προτιμώ να τις κάνω μόνη μου».

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με το πώς κατανέμονται οι δουλειές του σπιτιού στη σχέση τους, όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, το σιδέρωμα, η πληρωμή των λογαριασμών και η μεταφορά των μελών της οικογένειας στη δουλειά ή το σχολείο.

Συμπληρωματικά, οι γυναίκες ανέφεραν και πόσο επιθυμούσαν σεξουαλικά το σύντροφό τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες ήταν υπεύθυνες για περισσότερες δουλειές του σπιτιού ήταν πολύ πιθανό να θεωρούν τον σύντροφό τους «εξαρτημένο» και, επιπλέον, αυτή η οπτική σχετιζόταν με τη μικρότερη σεξουαλική επιθυμία γι’ αυτόν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές της έρευνας και ψυχολόγοι δρ. Emily Harris, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, και η καθηγήτρια Sari van Anders, του Πανεπιστημίου Queen’s του Οντάριο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που αισθάνονται ότι έχουν σχέση με ένα «ενήλικο μωρό» μπορεί να επιλέξουν να κάνουν περισσότερα πράγματα στο σπίτι. Μια άλλη περίπτωση είναι ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών να οδηγεί στο αίσθημα της εξάρτησης των συντρόφων τους.

Παρόλα αυτά, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior βασίστηκε αποκλειστικά σε σχέσεις ανδρών-γυναικών, οπότε είναι άγνωστο αν το φαινόμενο μπορεί να διαπιστωθεί και σε σχέσεις του ίδιου φύλου.

Θεωρούν όμως ότι υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο σε μια ομοφυλοφιλική σχέση να αναλαμβάνει πιο «θηλυκούς» ρόλους, που σημαίνει πως ούτε και αυτές οι σχέσεις γλιτώνουν από αυτά τα μοτίβα.

Πηγή: ygeiamou.gr

(6)