Ψυχολόγος εξηγεί πώς ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου

Η οργή δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική σου υγεία

Μη κρυβόμαστε… ο θύμος είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που φέρνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Γενικά, ο θυμός είναι μέρος μιας αντίδρασης του οργανισμού, όταν το σώμα πλημμυρίζει με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Σε αυτή την κατάσταση, οι φυσιολογικές επιπτώσεις είναι αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση, που ωθούν γρήγορα το αίμα στην καρδιά. Και γενικά, παρά το γεγονός πως το σύστημα αντίδρασης στο στρες του σώματός ενός ανθρώπου έχει εξελιχθεί για να τον προστατεύει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η επιπλέον ενεργειακή ώθηση, δεν είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο στο Central Connecticut State University στη Νέα Βρετανία, Ρέιμοντ Τσίπ Τάφρατε, όταν οι εμπειρίες θυμού είναι πολύ συχνές με διάρκεια ή χωρίς, μπορεί να έχει προβληματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή σου.

Τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου:

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Μελέτη που εξέτασε παλαιότερες έρευνες με σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες και με δεδομένα από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι υπήρχε υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών εντός δύο ωρών μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, μια συσχέτιση που βρέθηκε επίσης να είναι ισχυρότερη με την αύξηση της έντασης του θυμού. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πιο έντονος θυμός, είναι πράγματι ο χειρότερος «εχθρός» για την καρδιά σου.

Σε κάνει να αγχώνεσαι περισσότερο

Το να βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση έντασης και θυμού, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ψυχική σου υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός είναι συχνά αυξημένος με συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ο θυμός (ιδιαίτερα ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τα μοτίβα σκέψης σου, ακόμα και σε κάνει πιο εχθρικό.

Μπορεί να διαταράξει την πέψη

Ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοεπηρεάζονται. Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης. Αυτό, όμως, μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε αντίδραση «πάλης ή φυγής», όπως μπορεί να συμβεί ως απάντηση στο στρες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα και μακροπρόθεσμα το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD).

Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους ή νιώθουν θυμό πιο συχνά σε σχέση με άλλους, εμφανίζουν και διαταραχές στον ύπνο. Μια μελέτη που έχει εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού του θυμού και των διαταραχών του ύπνου, όπως η δυσκολία χαλάρωσης και διατήρησης του ύπνου σε μεσήλικες Κορεάτες άνδρες και γυναίκες, κατέληξε στο ότι τα μέτρια, έως υψηλά επίπεδα θυμού, συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αύξηση του κινδύνου διαταραχών του ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το αίσθημα θυμού αυξάνει την ψυχολογική διέγερση και την ψυχική αναταραχή, η οποία στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο.

Πηγή: in.gr

(23)