Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να δουλέψετε ως γονιός είναι να κατανοήσετε την ψυχολογία του παιδιού σας. Όχι, δεν χρειάζεται να αποκτήσετε πτυχίο γονικής μέριμνας. Αυτό που πρέπει να κάνετε όμως είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα απλά πράγματα που σας λένε τα παιδιά σας όπως για παράδειγμα τι τους αρέσει και τι όχι. Τι τα κάνει να κλαίνε και τι όχι, τι κάνει ευτυχισμένα και τι δυστυχισμένα!
Ανάγκη για κατανόηση της παιδοψυχολογίας
Οι γονείς έχουν τον τρόπο να ερμηνεύουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού τους ή την έλλειψη αυτών. Όταν δεν καταλαβαίνετε τα παιδιά σας, μπορεί να τα ερμηνεύσετε ή να τα υποτιμήσετε εσφαλμένα. Μερικές φορές αυτές οι παρερμηνείες μπορούν να είναι ακίνδυνες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι. Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Μια μελέτη της Dr. Brenda Volling, διευθύντριας και καθηγητριας του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι τα παιδιά επηρεάζονται άμεσα από το χρονικό διάστημα που ένας γονέας επενδύει στην ανάπτυξή τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς να εκπαιδεύονται για τις διάφορες πτυχές της ψυχολογίας και της ανάπτυξης των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή τους.
Συμβουλές για να καταλάβετε την ψυχολογία του παιδιού σας
Η παρατήρηση είναι το κλειδί
Ένας από τους απλούστερους, αλλά και πιο αποτελεσματικούς, τρόπους να μάθετε για την ψυχολογία των παιδιών είναι η παρατήρηση. Δείξτε ενδιαφέρον για το τι κάνουν ή λένε τα παιδιά σας. Παρατηρήστε τις ενέργειες, τις εκφράσεις και την ιδιοσυγκρασία τους όταν τρώνε, κοιμούνται και παίζουν. Λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας είναι μοναδικό και μπορεί να έχει μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει, ακόμα και όταν μεγαλώνει. Αποφύγετε έτσι τη σύγκριση του παιδιού σας με άλλα παιδιά, καθώς αυτό όχι μόνο του προσθέτει άγχος αλλά κάνει το παιδί σας να αισθάνεται κατώτερο.
Ρωτήστε τον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν αν κατανοήσετε την ψυχολογία του
- Τι θέλει το παιδί να κάνει περισσότερο;
- Πώς αντιδρά όταν πρέπει να κάνει κάτι που δεν του αρέσει;
- Πόσο κοινωνικό είναι;
- Του αρέσει ή όχι να μοιράζετε τα πράγματά του;
- Πόσο καιρό παίρνει το παιδί για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του;
Ενώ απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, θυμηθείτε να μην κρίνετε το παιδί.
Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας
Οι γονείς σήμερα είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους και το σπίτι. Φροντίζουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μέσα σε αυτά τα πολλά πράγματα είναι και η φροντίδα του παιδιού. Εάν δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί τους, αρχίστε να το κάνετε και μάλιστα γρήγορα ώστε να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο.
- Φάτε μαζί στο τραπέζι αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις συσκευές.
- Κουβεντιάστε με το παιδί σας. Συζητήστε μαζί τους. Ρωτήστε τα τι τους αρέσει να κάνουν, να τρώνε, ποια είναι η αγαπημένη τους μουσική.
Ο ποιοτικός χρόνος μαζί με τα παιδιά δεν σημαίνει μόνο βόλτες και κουβέντες μαζί. Αρκεί μια αγκαλιά χωρίς να λέει κανείς τίποτε.
Τα παιδιά χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας
Όταν σκοπεύετε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, σχεδιάστε να κάνετε μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Τα παιδιά σας αξίζουν την αμέριστη προσοχή σας. Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε στο παιδί σας ενώ μαγειρεύετε, οδηγείτε ή κάνετε κάτι άλλο, πιθανόν να χάσετε τις πιο σημαντικά σημάδια που μπορεί να σας δώσει το παιδί σας για τον εαυτό του.
Κατανοήστε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος του παιδιού σας
Οι γονείς μπορεί συχνά να γνωρίζουν τη φυσιολογία του παιδιού τους, αλλά δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός τους. Ο εγκέφαλος διαμορφώνεται από τις εμπειρίες που έχει το παιδί και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις.
Ακούστε – Αφήστε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν για τις ιστορίες τους
Η συζήτηση είναι καλή, αλλά η ακρόαση είναι ακόμη καλύτερη όταν πρόκειται να μιλήσετε με το παιδί σας. Ξεκινήστε μια συζήτηση για να μιλήσετε το παιδί σας και στη συνέχεια να ακούσετε τι προσπαθεί να σας πει. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφραστούν σαφώς, γι ‘αυτό θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούν.
Επικεντρωθείτε:
- Στον τόνο που εκφράζουν και τονίζουν μια λέξη ή φράση.
- Στις εκφράσεις που σας λένε τι νιώθουν.
- Στη γλώσσα του σώματος και προσέξτε τα μάτια τους, τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών τους τη στιγμή που μιλάνε.
- Όχι μόνο πρέπει να ακούτε, αλλά να εξηγείτε στο παιδί σας ότι αυτά που λέει τα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη!
Πηγή : mothersblog.gr