Το άγχος σου είναι δημιουργικό ή παθολογικό;

Το άγχος, η ανησυχία, η πίεση είναι συναισθήματα που βιώνουμε τακτικά πλέον στη ζωή μας, αφού οι ρυθμοί της, οι αυξημένες υποχρεώσεις, η απουσία προσωπικού χρόνου και η οικονομική στενότητα μας έχουν επηρεάσει, άλλους λίγο κι άλλους πολύ.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το άγχος είναι ένα γνώριμο και οικείο συναίσθημα για όλους. Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά βιώνουν άγχος, ανησυχία ή φόβο υπό ορισμένες συνθήκες.

Ως άγχος ορίζεται ως:

 «μία δυσάρεστη αίσθηση ανησυχίας, που συχνά συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση, η ταχυκαρδία, ο πόνος στο στήθος και το άτομο δυσκολεύεται να παραμείνει ήρεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το άγχος, θα λέγαμε πως είναι ένα λειτουργικό συναίσθημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας.

Για παράδειγμα…

μας κινητοποιεί σε περιόδους εξετάσεων, στην απειλή ενός κινδύνου, κ.α. Επομένως, μας ενεργοποιεί και μας προετοιμάζει να ανταπεξέλθουμε στις εκάστοτε δύσκολες και νέες συνθήκες.

Ωστόσο, όταν το βίωμα του είναι υπερβολικό σε ένταση, δυσανάλογο σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί και με μεγάλη διάρκεια, τότε μετατρέπεται σε… παθολογικό.

  • Σκόπιμο είναι να διακριθεί – το φυσιολογικό από το παθολογικό άγχος – καθώς στις μέρες μας ακούμε καθημερινά τους γύρω μας να μιλούν για άγχος και πολύ συχνά να καταφεύγουν στη χρήση ηρεμιστικών κι αγχολυτικών χαπιών.

Το – παθολογικό άγχος – προκαλεί μεγάλη δυσφορία στο άτομο και παρεμποδίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Προκαλεί διαταραχές στον ύπνο του, τη συγκέντρωση και τη μνήμη του, το εμποδίζει να ηρεμήσει θέτοντάς το συνεχώς σε επαγρύπνηση.

Συχνά…

το άτομο αποφεύγει περιστάσεις που του προκαλούν άγχος και με τον τρόπο αυτό αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα στις επαγγελματικές, κοινωνικές και οικογενειακές του σχέσεις.

Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε όλες αυτές τις καταστάσεις, το άγχος παρεμποδίζει εν γένει τη λειτουργικότητα του ατόμου και την προσαρμοστικότητά του. Αντί, δηλαδή, να προειδοποιεί το άτομο και να το προετοιμάζει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, αντίθετα το προτρέπει να την αποφύγει.

Το παθολογικό άγχος εκφράζεται μέσα από τις εξής διαταραχές – Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, Κοινωνική Φοβία, Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία, Ειδικές Φοβίες

 

Στην περίπτωση, που εμείς ή κάποιος δικός μας άνθρωπος αντιληφθεί ότι το άγχος που βιώνει έχει ξεπεράσει τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού, είναι χρήσιμο να επισκεφθεί κάποιον ειδικό προκειμένου να εξαλείψει τα συμπτώματα αυτά και να μπορέσει να ζήσει φυσιολογικά ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής του.

 

H Βίκυ Τσατσανύφου είναι Ψυχολόγος / Οικογενειακή Θεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) 

τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214 

(828)