Τι συμπληρώματα πρέπει να παίρνω στην εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από ορμονικές, σωματικές και ψυχικές αλλαγές. Οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση είναι η πρώτη ένδειξή της, αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης σηματοδοτεί την εκδήλωση ποικίλων συμπτωμάτων, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Κάποιες περνούν σχετικά ανώδυνα από την γόνιμη στην μη αναπαραγωγική ηλικία, ενώ άλλες μπορεί να εκδηλώσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως: οι εξάψεις, οι διαταραχές του ύπνου και οι νυκτερινές εφιδρώσεις, οι αλλαγές στην εμφάνιση και στην ψυχική διάθεση, η κολπική ξηρότητα, η αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων και κολπίτιδων, ο πόνος κατά την ερωτική επαφή και η μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Μετά την εμμηνόπαυση, εξάλλου, αυξάνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως ορισμένων νοσημάτων, όπως: η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η ακράτεια ούρων και η αύξηση του σωματικού βάρους. 

Η ακολούθηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων ή βοτάνων μπορεί να καταπραΰνουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φυτοοιστρογόνα – δύο είδη θρεπτικών συστατικών που καταπραϋνουν όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ιδιαίτερα καλή πηγή φυτοοιστρογόνων είναι η σόγια.

Από τα διατροφικά συμπληρώματα και τα βότανα, τα πρώτα που συνιστώνται είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου, όπως το vitamigen, επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Ο στόχος είναι να λαμβάνει μια γυναίκα 1.200 έως 1.500 mg ασβεστίου την ημέρα. Η λήψη ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε επίσης μπορεί να βοηθήσει. Ο ψευδάργυρος γενικά βοηθά σε όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ βελτιώνει και την λειτουργία των ωοθηκών. Όσον αφορά την βιταμίνη Ε, πιστεύεται πως μπορεί να αμβλύνει την ευαισθησία των μαστών.

Από τα βότανα…

η αγγελική συμβάλλει στην εξομάλυνση της ορμονικής ισορροπίας και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ενώ το bodargo πιστεύεται πως βελτιώνει την σεξουαλική επιθυμία και την ψυχική διάθεση (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την κατάθλιψη). Αντικαταθλιπτική δράση πιστεύεται πως έχει και το χόρτο του Άη Γιάννη, το οποίο κάνει επίσης καλό στα μαλλιά και συμβάλλει στην λίπανση του κόλπου – την τελευταία ιδιότητα έχει και το βότανο agnus castus, το οποίο αυξάνει και την ερωτική επιθυμία.

Στο εμπόριο διατίθενται ορισμένα πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα, τα οποία περιέχουν συνδυασμό πολλών βοτάνων. Η αποτελεσματικότητα των βοτάνων και των διατροφικών συμπληρωμάτων είναι παραπλήσια με αυτή των φαρμάκων, ενώ το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν την ίδια τοξικότητα. Πριν, πάντως, πάρει μια γυναίκα κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα ή βότανο, καλό είναι να συμβουλευθεί έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες είναι Χειρουργός – Μαιευτήρας / Γυναικολόγος

(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: http://www.diagnostiki.gr/el/)

(1178)