Η δωρεά ωαρίων είναι μια ανώνυμη διαδικασία και αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για δύο κατηγορίες γυναικών – για αυτές που δεν παράγουν πλέον ωάρια προς γονιμοποίηση – και για αυτές που παράγουν ωάρια αλλά για λόγους που θα παρουσιαστούν αμέσως παρακάτω έχουν ανάγκη από δανεικά ωάρια.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στις ωοθήκες να παράγουν ωάρια.
Αυτά είναι τα εξής:
- πρόωρη εμμηνόπαυση
- υπογονιμότητα/στειρότητα λόγω χημειοθεραπειών
- καθώς και δυσλειτουργικές, ανύπαρκτες ή υποπλασμένες ωοθήκες.
Στην – δεύτερη κατηγορία – περιλαμβάνονται γυναίκες που ενώ παράγουν κανονικά ωάρια χρειάζονται δανεικά ωάρια, διότι είτε δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε θεραπείες διέγερσης ωοθηκών είτε έχουν συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε μεταφέρουν γονιδιακές ανωμαλίες. Στην ίδια κατηγορία, επίσης, εντάσσονται περιπτώσεις πολλαπλών αποβολών.
Διαδικασία…
Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου μια γυναίκα να δωρίσει τα ωάριά της. Αυτό που πρέπει εξαρχής να τονιστεί ότι μέχρι το στάδιο της μεταφοράς του εμβρύου στη λήπτρια, η δότρια μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Εφόσον πραγματοποιηθεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τη συνολική διαδικασία δωρεάς ωαρίων, η δότρια συμπληρώνει την κατάλληλη αίτηση και υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις:
ψυχολογικό προφίλ, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας και κόλπου, αιματολογικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορμονολογικό προφίλ. Στη συνέχεια χορηγούνται φάρμακα ενέσιμης μορφής για περίπου 2 – 3 εβδομάδες στη γυναίκα, έτσι ώστε να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παραχθούν πολλαπλά ωάρια.
Μόλις τα ωοθυλάκια ωριμάσουν, ακολουθεί η εξαγωγή των ωαρίων από τις ωοθήκες της δότριας μέσω αναρρόφησης. Στη συνέχεια, τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου της γυναίκας που παρουσιάζει υπογονιμότητα και φυλάσσονται για περίπου 3 έως 5 ημέρες στο εργαστήριο.
Στο επόμενο και τελικό στάδιο…
πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα δηλαδή τοποθετούνται στη μήτρα της λήπτριας, έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να οδηγήσουν στη γέννηση ενός υγιούς νεογνού. Τα έμβρυα αναπτύσσονται στο εργαστήριο για 3-5 ημέρες.
Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια διαδικασία εμβρυομεταφοράς, κατά την οποία τα έμβρυα τοποθετούνται προσεκτικά στη μήτρα της παραλήπτριας γυναίκας, όπου, αν όλα πάνε καλά, θα εμφυτευθούν και θα αναπτυχθούν μέχρι τη γέννηση ζώντος νεογνού.
Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.
(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)
Στοιχεία επικοινωνίας: