Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται.

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Σε αντίθεση με την φυσιολογική θλίψη, η κατάθλιψη είναι μια επίμονη κατάσταση που περιορίζει την ικανότητά μας να νιώθουμε ευχαρίστηση, ενώ αλλάζει σημαντικά το πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το άτομο δεν αναζητήσει θεραπεία και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Πόσο διαδεδομένη είναι η κατάθλιψη;

Ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές, η κατάθλιψη είναι αυτή με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός υγείας, υπάρχουν πάνω από 350.000.000 άνθρωποι που υποφέρουν από τη νόσο.

Είναι μια από τις ασθένειες με την μεγαλύτερη επιβάρυνση στη ζωή του ανθρώπου και στα επόμενα είκοσι χρόνια αναμένεται να είναι η πρώτη ασθένεια παγκοσμίως. Αφορά ανθρώπους όλων των εθνοτήτων και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Εξαιτίας του στίγματος, σημαντικός αριθμός ατόμων που ζουν το πρόβλημα δεν λαμβάνουν βοήθεια και έτσι το ποσοστό της κατάθλιψης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Τα καλά νέα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων κατάθλιψης μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μέσω της κατάλληλης θεραπείας.

(42876)