Τα τακούνια δημιουργούν “κότσι” στα πόδια;

To βλαισό μεγάλο δάκτυλο των ενηλίκων, κοινώς “κότσι”, είναι μια συνηθισμένη αιτία επίσκεψης των γυναικών στον ορθοπεδικό. Πρόκειται για την παραμόρφωση εκείνη που περιλαμβάνει την προς τα έξω απόκλιση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού…

 Οι αιτίες του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι πολλές, αλλά οι κυριότερες είναι γενετικοί παράγοντες και τα στενά, ψηλοτάκουνα και μυτερά παπούτσια. Δεν μπορεί να τονισθεί με μεγαλύτερη έμφαση πως τα στενά παπούτσια είναι ο πρωταρχικός παράγοντας εμφάνισης αυτής της δυσμορφίας. Περισσότερες από το 60% των γυναικών φορούν ένα νούμερο μικρότερο παπούτσια από το πραγματικό τους μέγεθος.

Πως όμως αντιμετωπίζεται αυτή η δυσμορφία;

Στα αρχικά ασυμπτωματικά στάδια η ασθενής πρέπει να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με παρακολούθηση και άμεση αλλαγή των υποδημάτων. Πρέπει να εφαρμόζονται άνετα και μεγαλύτερου μεγέθους υποδήματα, τα οποία να μην είναι στενά και μυτερά, καθώς και να έχουν υποστήριξη της ποδικής καμάρας ώστε να εμποδίζεται η προς τα έξω απόκλιση του πέλματος (πρηνισμός). Τέλος, θα πρέπει να επιλέγονται υποδήματα με άνετο και μαλακό πρόσθιο τμήμα με στόχο τη μείωση των φορτίων στο πρόσθιο πόδι.

Αν η ασθενής εμφανίσει πόνο λόγω της παραμόρφωσης και τα παραπάνω μέτρα δεν αποδίδουν, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. Η χειρουργική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου παρουσιάζει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία επεμβάσεων στην ορθοπεδική.

Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει σωστή και λεπτομερής μελέτη της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενή, μέτρηση των ακτινολογικών γωνιών της παραμόρφωσης και επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου. Τα πιο σταθερά αποτελέσματα φαίνεται ότι προκύπτουν από την πραγματοποίηση ανοικτών και όχι mini επεμβάσεων με τις πρώτες να είναι και η πρώτη επιλογή πολλών διάσημων χειρουργών άκρου ποδός στην Βόρεια Ευρώπη.

Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης θα αποτρέψει την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών, που περιλαμβάνουν την αποτυχία διόρθωσης και υποτροπή:

 

της παραμόρφωσης, τη μεταταρσαλγία, την υπερδιόρθωση και την εμφάνισης αντίστροφης παραμόρφωσης, την αδυναμία φόρτισης του δακτύλου, κλπ.

Η επέμβαση περιλαμβάνει την οστεοτομία του μεγάλου δακτύλου και πολλές φορές χρειάζεται η αντιμετώπιση και παραμορφώσεων των υπόλοιπων δακτύλων. Η επέμβαση αυτή αφορά μια ανοικτή επέμβαση διαμέσου μιας μικρής τομής στην έσω πλευρά του μεγάλου δακτύλου. Η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ή το αργότερο την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Για διάστημα μερικών εβδομάδων η βάδιση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών υποδημάτων τα οποία στη συνέχεια αφαιρούνται. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτά είναι άριστα και οδηγούν στην εξaλειψη του πόνου και στη διόρθωση της παραμόρφωσης του ποδιού.

Το άρθρο υπογράφει ο Παναγιώτης Γ. Νταγιόπουλος – Χειρουργός / Ορθοπεδικός (M.D., Ph.D) – Απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής Αθλητικής Τραυματολογίας.

(Αναλυτικά το βιογραφικό του γιατρού στη σελίδα του kontasou.com: http://bit.ly/2zMzAI3)

 

Δείτε περισσότερα στο: http://www.2opinion.gr

 

(349)