Τα βήματα για «σταδιακή» ανάρρωση από την κατάθλιψη!

Η διαδικασία της ανάρρωσης από την κατάθλιψη είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο.

Για ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων (20% με 30%) τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν απαλείφονται εντελώς. Η ανάρρωση από την κατάθλιψη δεν είναι ένα προορισμός, αλλά μια διαδικασία. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και διεκδίκηση της ψυχικής μας ισορροπίας.

Πολλές φορές, η κατάθλιψη έρχεται να μας υπενθυμίσει το πόσο εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Για αυτό ακόμα και αν έχετε αρχίσει να νιώθετε καλύτερα, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την κατάθλιψη.

• Συνεχίστε τη συνεργασία με τον γιατρό ή τον ψυχολόγο που σας παρακολουθεί….

Είτε βρίσκεστε σε ψυχοθεραπεία, είτε παίρνετε την βοήθεια ψυχιάτρου, είναι σημαντικό να συνεχίζετε να έχετε υποστήριξη και να μην διακόψετε απότομα την θεραπεία με τον ειδικό.

• Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενη υποτροπή… Για κάποιους η κατάθλιψη είναι ένα και μοναδικό επεισόδιο, για άλλους αποτελεί μια χρόνια κατάσταση. Ακόμα και αν νιώθετε καλύτερα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει υποτροπή στην κατάθλιψη. Χρειάζεται λοιπόν συνεχή φροντίδα και υποστήριξη του εαυτού μας.

• Ενισχύστε το δίκτυο υποστήριξής σας… To συγγενικό σας περιβάλλον, ο/η σύντροφός σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας μπορούν να αποτελέσουν «δίχτυ ασφαλείας» στην περίοδο της ανάρρωσης, αλλά και να σας υποστηρίξουν στην προσπάθεια να δυναμώσετε την κοινωνική σας ζωή.

• Προσφέρετε στους άλλους… Έχει βρεθεί ότι η προσφορά προς το σύνολο, ενισχύει ιδιαίτερα την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση του ατόμου.

• Φροντίστε τη διατροφή σας. Αποδεδειγμένα, η σωστή διατροφή μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση και για αυτό είναι πολύ σημαντική στο διάστημα της ανάρρωσης.

• Ασκηθείτε… Η συστηματική άσκηση βοηθά την έκκριση ενδορφινών και με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε τη διάθεση σας.

• Περιφρουρήστε τον ύπνο σας…  Η έλλειψη του ύπνου αποδεδειγμένα επιτείνει τη νευρικότητα και την μειωμένη διάθεση. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης μπορεί να υποτιμούν τη σημασία του ύπνου, όμως είναι βασικό να εξασφαλίσετε σταθερές ώρες και καλές συνθήκες ύπνου.

• Εκτεθείτε στο φως…  Δοκιμάστε να εκτίθεστε καθημερινά για μια ώρα στο φυσικό φως του ήλιου. Το φως έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης.

• Δώστε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η ανάρρωση θέλει χρόνο. Συμμαχήστε με τον εαυτό σας και μην προσδοκάτε την άμεση ανάρρωση. Εξάλλου, το συναίσθημα της θλίψης θα είναι πάντα ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας.

Της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

(18426)