Το να διατηρηθεί μια σχέση όταν ένα από τα μέλη του ζευγαριού νοσεί από κατάθλιψη, μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη διαδικασία. Πολλές φορές το άτομο που έχει κατάθλιψη μπορεί να βυθίζεται σε μεγάλο βαθμό στα συμπτώματα του και αυτό να μην του επιτρέπει να επικοινωνήσει και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και τριγμούς.
Το άτομο που νοσεί από Κατάθλιψη αισθάνεται το κακό που του δημιουργεί στη σχέση του η ασθένεια αλλά παράλληλα είναι ανήμπορο να αντιδράσει. Επιπλέον, μπορεί να νιώθει ότι επιβαρύνει τους γύρω του, κάτι που ενδέχεται να κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Ήδη, λόγω της ασθένειας τείνει να βλέπει τα πράγματα μέσα από 1 μαύρο φακό με αρνητισμό και απελπισία συναισθήματα που εγείρουν αμφιβολία, δυσπιστία, ντροπή, φόβο και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Τα δεν πρέπει…
Δεν πρέπει ο σύντροφος που δεν έχει τη διαταραχή να απαιτεί από το καταθλιπτικό άτομο να μη δείχνει τα συναισθήματα του. Σε αυτό το σημείο η συμβολή του Ψυχιάτρου είναι καταλυτική, ώστε να δώσει στον ασθενή τα κατάλληλα φάρμακα στις σωστές δοσολογίες για να μειωθούν τα συμπτώματα και οι συνέπειες τους στη διάθεση, ενώ η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Τα πρέπει…
Το άτομο που νοσεί πρέπει να δει τη διαταραχή ως κάτι έξω από αυτό. Όχι σαν κάτι που το χαρακτηρίζει. Είναι μια φάση όπου η σωστή διαχείριση, αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω εξέλιξη του ατόμου. Αυτή η συνειδητοποιήση δεν είναι εύκολη αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η συμβολή του ειδικού ψυχικής υγείας. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσει ότι η κατάθλιψη είναι ένα βάρος που προσπαθεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση του, τόσο το καλύτερο για την δραστηριοποίηση του. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη διαταραχή έχει να κάνει με το πως το άτομο βλέπει τον κόσμο. Όταν αλλάξει η οπτική αυτή βελτιώνεται και η κατάσταση του ατόμου.
Μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;
Η απάντηση είναι πως ναι. Σε συνδυασμό με την ατομική θεραπεία του ατόμου που νοσεί, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να οπλίσει τα μέλη του ζευγαριού με εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και υπομονή, τις αλλαγές στη διάθεση, την απαισιοδοξία και την ευαισθησία του ατόμου που νοσεί στην κριτική.
Επιπλέον, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να αναζωογονήσει τη σχέση του ζευγαριού και να τους κάνει να δουν μια διαφορετική οπτική σε θέματα που μπορεί να τους βασάνιζαν για καιρό. Οι ανάγκες του κάθε μέλους γίνονται συγκεκριμένες και μέσα από την ειλικρίνεια και τη σκληρή δουλειά γίνεται η προσπάθεια να ικανοποιηθούν. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει οι ανάγκες αυτές να είναι ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στις δυνατότητες του εκάστοτε συντρόφου, γιατί διαφορετικά η απογοήτευση είναι δεδομένη, κάτι που κανείς δεν θέλει.
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία ενός ειδικού ψυχικής υγείας, είναι σημαντική καθώς παρέχει ασφάλεια και βοηθά το ζευγάρι που βρίσκεται ανάμεσα στην κατάθλιψη και τον πραγματικό κόσμο να ισορροπήσει και να βιώσει τον έρωτα.
Πηγή: melapus.com