Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η έλλειψη κινήτρων για να κάνετε πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν έχετε τα κίνητρο για άσκηση, ή για να περάσετε χρόνο με φίλους ή για να εργαστείτε σε αυτό το έργο που έχει καθυστερήσει.
Και όπως γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι ένας φαύλος κύκλος. Περιλαμβάνει αποφυγή, απομόνωση, αυτο-κριτική, τελειομανία και απελπισία. Μπορούμε να προσθέσουμε έλλειψη κινήτρων σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, επειδή όταν δεν έχετε κίνητρα, καταλήγετε να μην κάνετε τα πράγματα για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση και να αισθανθείτε αποτελεσματικοί.
Τεχνικές για να αποκτήσετε ξανά κίνητρο και να ξεπεράσετε την κατάθλιψη
Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να κάνετε κάτιabout:blank
Απλά πρέπει να επιλέξετε να το κάνετε. Για παράδειγμα μπορείτε να δεσμευτείτε σε μια υγιής συνήθεια και να την κάνετε ακόμα και εάν δεν νιώθετε πως θέλετε να την διεκπεραιώσετε.
Στην πραγματικότητα, κάθε μέρα που πηγαίνετε στη δουλειά, πιθανότατα κάνετε πράγματα που δεν έχετε ιδιαίτερο κίνητρο να κάνετε, αλλά έχετε δεσμευτεί να είστε επιτυχημένοι στη δουλειά σας. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο.
Η δράση δημιουργεί κίνητρα
Συνήθως θεωρούμε το κίνητρο ως πρωταρχική συμπεριφορά, αλλά το κίνητρο μπορεί να προκύψει και από τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν ασκείστε έντονα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το ενεργειακό σας επίπεδο αυξάνεται και το κίνητρό σας να κάνετε άλλα πράγματα αυξάνεται. Μπορείτε να αντιστρέψετε τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης σε έναν ενάρετο κύκλο δραστηριότητας.
Επιλέξτε τον σκοπό σας
Ορίστε συγκεκριμένους στόχους που θέλετε να πετύχετε την επόμενη ημέρα, εβδομάδα, μήνα και έτος. Η αναμονή για να εμφανιστεί το κίνητρο είναι συχνά μια παγίδα στην οποία μπαίνετε και οδηγεί σε περαιτέρω παθητικότητα και απομόνωση. Γνωρίζουμε ότι η παθητικότητα και η απομόνωση είναι σημαντικοί παράγοντες στην κατάθλιψη.
Γι αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να εστιάσετε σε πολύτιμους στόχους. Αυτό θα μπορούσε να είναι η σωματική σας υγεία και να περιλαμβάνει άσκηση και διατροφή. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός θετικού δικτύου υποστήριξης. Αντί να αναρωτιέστε ποιο είναι το κίνητρό σας, ρωτήστε τον εαυτό σας για τον σκοπό ή τον στόχο σας και στη συνέχεια εστιάστε στις ενέργειες που οδηγούν σε αυτούς τους στόχους.
Αναρωτηθείτε τι κάνετε όταν δεν έχετε κατάθλιψη
Εάν είστε κατάθλιψη αυτήν τη στιγμή, ίσως παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική από αυτήν που ήταν όταν δεν είχατε κατάθλιψη. Ίσως να αποφεύγετε τους ανθρώπους, να ασκείστε λιγότερο, να κάνετε λιγότερα σχέδια.
Είναι λοιπόν σημαντικό να σκεφτείτε τον εαυτό σας πριν την κατάθλιψη. Τι κάνετε, με ποιον συνδέεστε και με ποιες δραστηριότητες ασχολείστε; Η προσέγγιση ενεργοποίησης συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δίνει μεγάλη έμφαση στο να ενεργείτε σαν να μην έχετε κατάθλιψη. Δημιουργήστε μια λίστα με όλες τις δραστηριότητες που μπορείτε να σκεφτείτε και ξεκινήστε να προγραμματίζετε αυτές για την επόμενη εβδομάδα.
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
Όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί σπάνια χαίρονται για οποιοδήποτε από τα θετικά πράγματα που κάνουν. Εάν όμως δεν ανταμείψετε τον εαυτό σας για τα μικρά βήματα προς τα εμπρός, θα αποθαρρυνθείτε και θα χάσετε τα κίνητρα. Και στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε έχει κατάθλιψη γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Είναι σαν να ανεβαίνετε 10 σκάλες με βάρος 100 κιλών στους ώμους σας.
Επομένως, πρέπει να ανταμείψετε τον εαυτό σας για κάθε βήμα προς τα εμπρός. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ανάγνωση αυτής της ανάρτησης είναι κάτι που θα σας κάνει να πιστέψετε στον εαυτό σας επειδή προσπαθείτε να μάθετε μερικές στρατηγικές για να ξεπεράσετε την κατάθλιψή σας. Επαινώντας τον εαυτό σας είναι ένας τρόπος που μπορεί να διατηρήσει το κίνητρό σας προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσο περισσότερα βήματα κάνετε προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα δημιουργηθεί το κίνητρο, τόσο πιο καλά θα αισθανθείτε και τόσο λιγότερο κατάθλιψη θα νιώσετε. Χρειάζεται όμως χρόνος.
Πηγή: jenny.gr