Ποιοι λόγοι προκαλούν αποβολές;

Από τη στιγμή που εμφανίζεται θετικό το test κύησης είναι αναπόφευκτο μια γυναίκα, και ιδίως αυτή που επιδιώκει διακαώς μια εγκυμοσύνη, να μην ανησυχεί για τον κίνδυνο μιας αποβολής. Η ακριβής αιτία σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί και αυτό δημιουργεί αισθήματα ενοχής και ανεπάρκειας.

Είναι όμως γεγονός, ότι οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν για λόγους που δεν μπορείτε να ελέγξετε εσείς οι ίδιες, και για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες αιτίες αποβολών.

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Το πρόβλημα στα χρωμοσώματα του εμβρύου αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία αποβολών, και ευθύνεται για ίσως και παραπάνω από το 50% των αποβολών πρώτου τριμήνου (έως τις πρώτες 13 εβδομάδες κύησης).

Παρότι υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός εμβρύου (όπως το σύνδρομο Down), υπάρχουν πολλές άλλες διαταραχές που είναι ασύμβατες με τη ζωή, κυρίως μεταθέσεις χρωμοσωμάτων και ανευπλοειδισμοί.

Για να το πούμε πιο απλά, αν ο αριθμός των χρωμοσωμάτων του εμβρύου είναι “λάθος”, σχεδόν κανένα μωρό δεν μπορεί να μεγαλώσει κανονικά. Η πιθανότητα αποβολής λόγω χρωμοσωμικού προβλήματος αυξάνεται με την ηλικία της μητέρας (κυρίως μετά τα 35 της έτη, αλλά πολύ περισσότερο μετά τα 40.)

  • Ιατρικοί λόγοι

Ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί όταν συντρέχουν ορισμένα προβλήματα υγείας όπως:

α) λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης (όπως πχ από κυτταρομεγαλοϊό), β) ορμονικά προβλήματα της μητέρας (όπως ανεπάρκεια ωχρού σωματίου ή λέπτυνση ενδομητρίου που οδηγεί σε αποτυχία εμφύτευσης), γ) χρόνιες παθήσεις που δεν ελέγχονται επαρκώς (όπως ανοσολογικές διαταραχές ή προβλήματα του θυρεοειδούς), αλλά και δ) ανωμαλίες της μήτρας, όπως ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου ή ανατομικές διαταραχές (διάφραγμα μήτρας, δίκερος μήτρα κλπ).

  • Κακός τρόπος ζωής

Οι επικίνδυνες συνήθειες της μητέρας που απειλούν ένα αναπτυσσόμενο μωρό περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έντονη κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών.

Πολλές φορές ο κόσμος νομίζει ότι επιτρέπεται να καπνίζει ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται παντελώς στην εγκυμοσύνη και φυσικά καλό θα ήταν να αποφεύγεται και στη ζωή γενικότερα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, αν και οι μελέτες δεν μπορούν να αποδώσουν με μεγάλη σαφήνεια την ακριβή ποσότητα, φαίνεται ότι μία με δύο μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα επιτρέπονται (ενδεικτικά μία μονάδα ισούται με 250ml μπύρας, ή 25ml αλκοόλ, ενώ ένα ποτήρι κρασί ισούται με μιάσιμη μονάδα).

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(111)