Μόλις το 5 – 10% των περιστατικών με καρκίνο του μαστού σχετίζεται τελικά με κληρονομικούς παράγοντες. Γυναίκες με εξ αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Όσο νεότερο είναι το μέλος που νοσεί τόσο μεγαλώνει το ποσοστό κινδύνου για άλλα μέλη της οικογένειας.Επίσης όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στην οικογένεια τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για τα υπόλοιπα μέλη.
2) Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε μετά την εφηβεία. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία. Σε ηλικίες 15 – 39 ετών το ποσοστό καρκίνου μαστού είναι περίπου 0,5%. Μεταξύ 40 – 59 ετών το ποσοστό αγγίζει το 4% και πάνω των 60, το ποσοστό φθάνει στο 7%.
3) Παχυσαρκία και αύξηση του σωματικού βάρους
4)Έκθεση του στήθους σε ακτινοβολία Θεωρείται παράγοντας αύξησης του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
5) Διαταραχές της εμμήνου ρύσης – της κύησης. Γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή (πριν από τα 12) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου και μάλιστα ο κίνδυνος είναι ανάλογος με το διάστημα λήψης των οιστρογόνων. Συσχετισμός υπάρχει επίσης και για γυναίκες που παρέμειναν άτεκνες, που δεν είχαν πλήρεις κυήσεις (διάρκεια εννέα μηνών) ή που γέννησαν μετά τα τριανταπέντε τους χρόνια.
6) Στοιχεία πρόσφατων ερευνών δείχνουν πως η κατανάλωση 20 τσιγάρων την ημέρα, από γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης και για δέκα περίπου χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 55%. Για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό μειώνεται στο 50% περίπου. Η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχτεί πως είναι σε θέση να μειώσει το σχετικό κίνδυνο.
7) Άτομα με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ από τα εφηβικά χρόνια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου ή μόλις μία φορά την εβδομάδα.
8) Προηγούμενος καρκίνος της μήτρας – ωοθηκών
9) Άτυπη υπερπλασία ή άλλη προ-κακοήθης κατάσταση. Μολονότι δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις ή όγκοι στο στήθος κακοήθεις και καρκινικοί, ορισμένες προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση παθογόνων καρκινικών κυττάρων και καρκίνου στην ευρύτερη περιοχή του μαστού.
Το άρθρο υπογράφει ο Χρήστος Ι. Λούμπιας Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθ.:Αλικαρνασσού 24 Νέα Ερυθραία – Αττική
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6200911, 6937 43 94 49