Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις και όχι καρκίνος. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως είναι θεραπεύσιμος.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδή αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ιδιαίτερα συχνός σε γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν τρεις στους τέσσερις ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τη νόσο και τελευταία εμφανίζεται ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές…
Αυτή βοηθάει επίσης την έναρξη της άμεσης θεραπείας και τη συνεχή παρακολούθηση. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σημαντική, διότι η νόσος είναι θεραπεύσιμη συνήθως όταν διαγνωσθεί έγκαιρα. Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πιο επιθετικοί και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, αυτό καταδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Επομένως ανακάλυψε τον καρκίνο του θυρεοειδούς έγκαιρα!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ «ΚΑΛΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ»
«Μια συχνή παρανόηση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ότι είναι συχνά ονομάζεται “καλός καρκίνος”, επειδή η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι εξαιρετική», λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.
«Αυτό υπονομεύει τη σοβαρότητα της νόσου και δεν είναι απολύτως αληθές. Ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι ‘’καλός καρκίνος’’ όταν διαγνωστεί έγκαιρα, διαφορετικά ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Επίσης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία για όλη τους τη ζωή. Όταν οι κλινικοί γιατροί διαγνώσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι μια ευκαιρία για να μεταβιβάσουν τα μηνύματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ασθενείς να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς μετά από σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, για ορισμένους ασθενείς υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος για υποτροπή. Όλοι αυτοί οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την υγεία τους.»
Συμπτώματα που πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου:
- φούσκωμα στο λαιμό σου
- διογκωμένοι λεμφαδένες
- πρήξιμο στο λαιμό
- πόνος στο κάτω μέρος του αυτιού
Πες στο γιατρό σου εάν έχεις αλλαγές στη χροιά της φωνής σου ή δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση. Ζήτησε μια εξέταση τραχήλου την επόμενη φορά που θα δεις το γιατρό σου. Αυτή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
(Πηγή: https://tsirigotakis.gr/)
Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society.
(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ. επικοιν.: 6972200279
(201)