Τα περιστατικά διαβήτη εμφανίζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή οι πάσχοντες ανέρχονται στα 422 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθοδηγείται κυρίως από τον μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης, αποτελεί μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή την μη αποτελεσματική αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό για τη ρύθμιση του σακχάρου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, η τύφλωση, η νεφροπάθεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.
-
Βιταμίνη D, περιοδοντίτιδα & διαβήτης
Μια καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, της στοματικής υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.
Παλαιότερες μελέτες παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας (μιας βακτηριακής φλεγμονώδους πάθησης) που προκαλεί βλάβες στους μαλακούς ιστούς και οστά των ούλων.
Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, αφού η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη.
Η βιταμίνη D με τη σειρά της έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορεί να ελαττώσει τις όποιες φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα και να εξουδετερώσει τα μικρόβια που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα.
Στο πλαίσιο νέας μελέτης…
οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν συνδυαστικά τον ρόλο της βιταμίνης D και της περιοδοντίτιδας στον διαβήτη.
Για τον σκοπό αυτό, ανέλυσαν συγκριτικά στοιχεία 1.631 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και 1.369 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από οδοντίατρο, καθώς και σε μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D, του σακχάρου αλλά επίσης και της ινσουλίνης.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι:
η έλλειψη βιταμίνης D και η διάγνωση περιοδοντίτιδας αποτελούν, ξεχωριστά, παράγοντες που επιτείνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Όταν όμως συνυπάρχουν, τότε ο κίνδυνος διαβήτη – είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με το άθροισμα της αρνητικής επίδρασης των δύο παραγόντων – αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού πάσχει είτε από περιοδοντίτιδα είτε από έλλειψη βιταμίνης D, τα ευρήματα των ερευνητών έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία.
Η βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που συντελούν στην «έξαρση» του διαβήτη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πάθησης αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society.
(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ. επικοιν.: 6972200279
(1055)