Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους τον έσω και τον έξω. Μηνίσκος είναι μία ινοχόνδρινη πεταλόμορφη δομή που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Απορροφά μεγάλο μέρος του βάρους και των κραδασμών ανάμεσα στο μηριαίο και την κνήμη, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις αρθρικές επιφάνειες.
Η ρήξη του μηνίσκου διακρίνεται ανάλογα με την εντόπιση, (προσθίου, οπισθίου κέρατος και σώματος μηνίσκου) την μορφολογία, (περιφερικού τύπου, οριζόντια, κάθετη, δίκην λαβής κάδου κ.α.) και την αιτιολογία (τραυματική και εκφυλιστική).
(Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο και πρήξιμο, που χαρακτηριστικά εμφανίζεται μερικές ώρες αργότερα.)
- Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν:
πόνο και πρήξιμο, που επανέρχεται μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και το «αίσθημα κλειδώματος » του γόνατος. Εάν υποψιαζόμαστε ρήξη και η υποψία αυτή ενισχυθεί από την κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνεται μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Δυστυχώς οι ρήξεις είναι στην πλειονότητά τους – στην ονομαζόμενη “λευκή ζώνη” του μηνίσκου – η οποία δεν έχει αιμάτωση. Το μόνο τμήμα του μηνίσκου που αιματώνεται είναι μία στενή ζώνη στην περιφέρεια του κοντά στο τοίχωμα της άρθρωσης. Αυτή είναι η λεγόμενη “κόκκινη ζώνη” η οποία είναι όμως μόνο 6 χιλιοστά περίπου σε πλάτος.
Όλο το υπόλοιπο τμήμα του μηνίσκου δεν έχει αιμοφόρα αγγεία και τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Για τον λόγο αυτό, σε περίπτωση ρήξης, η πιθανότητα επούλωσης είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη του μηνίσκου στην κόκκινη ζώνη μπορεί να γίνει συρραφή της βλάβης με αρθροσκοπική τεχνική και ειδικά εργαλεία (arthroscopic meniscal repair – inside-out or all inside)
Ακόμα και στις περιπτώσεις που η ρήξη είναι στα όρια της κόκκινης – λευκής ζώνης (redonwhite), επιχειρούμε συρραφή του μηνίσκου αν και σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 70% περίπου. Στην πλειονότητα των περιστατικών ωστόσο έχουμε ρήξη στη λευκή ζώνη και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται, αρθροσκοπικά, αφαίρεση του τμήματος το οποίο έχει αποσπαστεί από το κυρίως σώμα του μηνίσκου.
Κατά την αρθροσκόπηση γίνεται προσπάθεια να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν μικρότερο τμήμα του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή – arthroscopic partial meniscectomy) ώστε να παραμείνει τμήμα που να παρέχει ικανή προστασία στις αρθρικές επιφάνειες. Χρησιμοποιούνται επίσης κάποια ειδικά εργαλεία για να λειανθεί το υπόλοιπο τμήμα ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε και τεχνικές αντικατάστασης / συμπλήρωσης του μηνίσκου με ένθεμα συνθετικού κολλαγόνου (meniscal scaffolds). Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένα περιστατικά καθώς μόλις τώρα (2011) ολοκληρώνουν την πειραματική τους εφαρμογή.
Το άρθρο υπογράφει ο Στέφανος Αναστασόπουλος – Ορθοπαιδικός / Χειρουργός. Γενικός Αρχίατρος 401 ΓΣΝΑ και έως σήμερα Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. Έχει εκτελέσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της αρθροσκοπικής χειρουργικής, της χειρουργικής των αρθρώσεων (γόνατο, ώμος, ισχίο) και της τραυματιολογίας.
Το 2011 οργάνωσε το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακό σύστημα πλοηγού CAS. Το τμήμα είχε επιλεγεί ως κέντρο αναφοράς διεθνών μελετών.
(Πηγή: https://anastasopoulosstefanos.gr/)
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΑΘΗΝΑ
Λαρίσης 27 τ.κ.11523 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6917248 , 6974061280 , 6937470267
ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Αθανασιάδου 6 τ.κ.11521 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6416731 , 6937470267
ΡΟΔΟΣ
Κωνσταντίνου Υδραίου 30
τ.κ.85100
τηλ:6974061280 , 6937470267