Η πλήξη στην εφηβεία, ισχυριζόταν παλαιότερη μελέτη, σχετιζόταν άμεσα με τον κίνδυνο κατάθλιψης. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πάλι, γίνεται όχημα για κακές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον και, αναπόδραστα σχεδόν, προβλήματα βάρους.
Στο παραπάνω καταλήγει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ που δημοσιεύεται στο Food Quality and Preference, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι τα τετράχρονα και πεντάχρονα καταναλώνουν έως και 79% περισσότερες θερμίδες όταν βαριούνται σε σύγκριση με φάσεις πιο ζωηρής διάθεσης.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 119 γονείς πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούν για τη διατροφή και σίτιση των παιδιών τους, καθώς και για την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιοσυγκρασιακές διακυμάνσεις των τελευταίων. Παράλληλα, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια σειρά καθημερινών σεναρίων όπου αξιολογήθηκε η διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρεμάρας. Τους δόθηκε ένα τυπικό γεύμα και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πότε ένιωσαν κορεσμό.
Η Δρ Rebecca Stone, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε σχετικά:
Σύμφωνα με την ίδια, η εμπειρία της πλήξης είναι σημαντική για την καλλιέργεια της αυτοσυναίσθησης και της δημιουργικότητας του παιδιού και ως τέτοια δεν πρέπει να αποφεύγεται. Αντιθέτως, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βιώνουν την πλήξη χωρίς να στρέφονται στο φαγητό, με τους γονείς απ’ την πλευρά τους να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από το φαγητό όταν νιώθει πλήξη.
Η καθηγήτρια Claire Farrow που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε:
«Είναι κοινή παραδοχή ότι τα παιδιά έχουν την τάση να καταφεύγουν στο φαγητό όταν βαριούνται όπως και ότι κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή. Είναι η πρώτη μελέτη που ελέγχει τη σχέση πειραματικά στο εργαστήριο. Ενώ φαίνεται να υπάρχουν ατομικές διαφορές μεταξύ των παιδιών ως προς τις διατροφικές συμπεριφορές όταν βαριούνται, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι οι πρακτικές σίτισης των ενηλίκων γύρο από το φαγητό μπορεί να ευθύνονται για το φαινόμενο.
»Αν και δελεαστικό να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο για να παρηγορήσουμε τα παιδιά, η έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία στο μέλλον. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές να γνωρίζουν ότι αυτή η άμεση λύση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές προκλήσεις στο μέλλον».
Πηγή: ygeimaou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK