Παρακολούθηση δια βίου σε ψυχικά πάσχοντες, συνυπολογίζοντας το πολιτισμικό υπόβαθρο, συνιστά ο ΠΟΥ σε γιατρούς, νοσηλευτές και επαγγελματίες αποκατάστασης
Το νέο εγχειρίδιο που προστέθηκε στη διεθνή ταξινόμηση νοσημάτων ICD-11, έχει τίτλο «Οι κλινικές περιγραφές και οι διαγνωστικές απαιτήσεις για τις νοητικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές ICD-11 (ICD-11 CDDR)», και περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και τις βέλτιστες κλινικές πρακτικές για τη διάγνωση. Στόχος είναι να υποστηρίζει ήδη καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας για τον εντοπισμό και τη διάγνωση ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε δομές υγείας.
Οι εκδηλώσεις μιας διαταραχής μπορεί να διαφέρουν συστηματικά, ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο
«Μια ακριβής διάγνωση είναι συχνά το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη λήψη της κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας. Υποστηρίζοντας τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν και να διαγνώσουν ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αυτό το νέο διαγνωστικό εγχειρίδιο ICD-11 θα εξασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται», δήλωσε η Διευθύντρια του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντέβορα Κέστελ.
Οι νέες οδηγίες στη διάγνωση, αντικατοπτρίζουν τα νεότερα δεδομένα με τα οποία ενημερώθηκε το ICD-11, και περιλαμβάνουν:
- Πολλές νέες κατηγορίες που εντάχθηκαν στις οδηγίες για τη διάγνωση μετά την προσθήκη στο ICD-11, όπως η περίπλοκη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, η διαταραχή των παιγνίων ή της παρατεταμένης θλίψης. Οι προσθήκες επιτρέπουν καλύτερη υποστήριξη στους επαγγελματίες υγείας ώστε να αναγνωρίζουν πιο εύκολα τα διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των διαταραχών, που μπορεί προηγουμένως να μην είχαν διαγνωστεί και να μην είχαν αντιμετωπιστεί.
- Υιοθέτηση μιας προσέγγισης διαρκείας στις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευρολογικές διαταραχές, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι διαταραχές από την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μέχρι και τους μεγαλύτερους ενήλικες.
- Καθοδήγηση για κάθε διαταραχή, σε σχέση με τα πολιτισμικά δεδομένα, με έμφαση στις εκδηλώσεις της διαταραχής, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν συστηματικά ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο.
- Ενσωμάτωση πολυδιάστατων προσεγγίσεων, όπως π.χ. αναγνώριση ότι στις διαταραχές προσωπικότητας, πολλά συμπτώματα και διαταραχές συνυπάρχουν σε συνέχεια μιας προκαθορισμένης και τυποποιημένης λειτουργίας.
Το εγχειρίδιο ICD-11 CDDR απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και καταρτισμένους μη ειδικούς επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι υπεύθυνοι να θέσουν τη διάγνωση ψυχικών παθήσεων σε δομές υγείας, αλλά και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας σε κλινικούς και μη κλινικούς ρόλους, όπως νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τη φύση και τα συμπτώματα των ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ακόμη κι αν δεν κάνουν διάγνωση προσωπικά οι ίδιοι.
Όπως επισημαίνεται από τον ΠΟΥ, τα ICD-11 CDDR αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν επιτόπου μέσω μιας αυστηρής, διεπιστημονικής και συμμετοχικής προσέγγισης που περιλαμβάνει εκατοντάδες ειδικούς και χιλιάδες κλινικούς γιατρούς από όλο τον κόσμο.
Πηγή: in.gr