Η φιλαυτία είναι ένα από τα εμπόδια των υγιών σχέσεων. Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν είναι κακό, το να αγαπάς μόνο τον εαυτό σου είναι ολέθριο σφάλμα, γιατί σε κάνει άνθρωπο νάρκισσο, εγωιστή και πολλές φορές σνομπ προς τους άλλους.
Είναι ο χαρακτηριστικός τύπος που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του. Εγωκεντρικός, αλαζόνας με μόνο στόχο την προσωπική προβολή χωρίς να ενδιαφέρεται για τους άλλους. Περιχαρακώνεται στο εγώ του, αφού ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του συμφέρον και αδιαφορεί για τον συνάνθρωπό του στις δύσκολες στιγμές.
Ο εγωκεντρικός, ενώ δίνει την εντύπωση του πολύ κοινωνικού και δοτικού, κρύβει τεράστιες ανασφάλειες με ανταγωνιστικές διαθέσεις που διαλύουν την ανθρώπινη επαφή.
- Ανταγωνιστική νοοτροπία
Ο ανταγωνισμός είναι ο νούμερο ένα εχθρός μιας υγιούς σχέσης. Όταν ανταγωνίζομαι κάποιον, όχι μόνο δεν δέχομαι τη διαφορετικότητά του αλλά συγχρόνως προσπαθώ να του επιβληθώ και να υπερισχύσω έναντι αυτού. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύη.
Πώς μπορεί να υπάρξει δεσμός με υγιή σχέση όταν δεν σέβομαι τον άλλον και δεν τον αφήνω, βάσει του ορισμού της φιλίας, να λάμψει δίπλα μου;
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό όταν προκαλούν κόντρες και όταν ασχολούνται μόνο με τα νούμερα τηλεθέασης. Σίγουρα οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί δεν προάγουν τον πολιτισμό, την ψυχική και πνευματική εξέλιξη των ανθρώπων, αλλά αντίθετα υπονομεύουν το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης που πλάστηκε για τα ανώτερα και έχει τόσα καλά να προσφέρει και να δώσει στον συνάνθρωπο.
Πολλά ζευγάρια ανταγωνίζονται μεταξύ τους με στόχο να νικήσει ο ένας έναντι του άλλου. Μέγα λάθος. Ο κάθε άνθρωπος μέσα στη σχέση χρειάζεται να στηρίζει τον άλλον και μαζί να αποτελούν μια γροθιά και όχι να υπονομεύει ή να «τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του άλλου». Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να κάνουμε την κοινωνία περισσότερο συνεργατική και λιγότερο ανταγωνιστική, ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλον.
Επίσης υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις γυναίκες. Αντίθετα, θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία, αγάπη και αλληλεγγύη, αφού φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία χρειάζεται να γαλουχήσουν με αυτές τις αρετές.
- Η ζήλια
Η ζήλια δηλώνει δείγμα κατωτερότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό. Με το συναίσθημα της ζήλιας ο άνθρωπος νιώθει ένα διαρκή φόβο ότι μπορεί να στερηθεί τα δικαιώματά του. Ακόμη, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η ζήλια αντικατοπτρίζει μια τάση του ανθρώπου να εξουσιάσει τον άλλον.
Όταν νιώσουμε θυμό που προέρχεται από την ζήλια μέσα σε μια σχέση, είναι σημαντικό να τον ελέγξουμε ώστε να μην προβούμε σε άδικες κατηγορίες ή σε βίαιη αντίδραση. Όση περισσότερη αυτογνωσία έχουμε, τόσο μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό.
- Αυτοαποξένωση
Όσο σοβαρά θέματα και να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, είναι πολύ σημαντικό να μην αποξενώνεται και να δέχεται τη συμπαράσταση των φίλων, και αν χρειαστεί και του ειδικού. Η αυτό-αποξένωση μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοκτονία. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι φαίνονται στα δύσκολα και χρειάζεται να υπάρχει στήριξη από ειδικό σε αυτούς που δυσκολεύονται και αποξενώνονται. Εκεί φαίνεται η ανθρωπιά μας και ο πολιτισμός μας.