Οι λιγότεροι (αυτό)επικριτικοί γονείς μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένους εφήβους

Τα παιδιά των γονιών που έχουν ανεπτυγμένη την αυτό-συμπόνοια (self-compassion) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Όταν ένας έφηβος παλεύει με το άγχος ή την κατάθλιψη, πολλοί γονείς τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους. Αλλά μια νέα έρευνα μας δείχνει ότι η αυτό-συμπόνοια ως στάση και συμπεριφορά μπορεί να είναι πιο βοηθητική για τον έφηβο και ένας πολύ πιο λειτουργικός τρόπος να διδάξουμε στο παιδί μας να υποστηρίζει τον εαυτό του.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Radboud της Ολλανδίας συνέλεξαν δεδομένα από 901 οικογένειες και μέτρησαν (μέσω ερωτηματολογίων) τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους των εφήβων, καθώς και την ευεξία των γονιών και την προσέγγισή τους στη διαχείριση των παιδιών τους. Παλιότερες έρευνες που μας δείχνουν ότι η γονεϊκή προσέγγιση που βασίζεται στην προσεκτική ακρόαση του παιδιού, στην αποφυγή της επίκρισης του συναισθήματος του εαυτού μας και του παιδιού και στην αποφυγή της έντονης αντίδρασης στις καταστάσεις στρες συνδέεται με υψηλότερο βαθμό ευεξίας των γονιών.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Family Studies, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ειδικά το στοιχείο της μη επίκρισης των συναισθημάτων μας ως γονείς, σχετίζεται με πολύ υψηλότερα ποσοστά ευεξίας και ψυχικής υγείας στους εφήβους.

Με άλλα λόγια, οι γονείς που ανέφεραν σπανιότερα σκέψεις αυτό-κατηγορίας και ήταν λιγότερο επικριτικοί με τον εαυτό τους για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, είχαν εφήβους με λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι όταν οι γονείς δίνουν το παράδειγμα μιας μη-επικριτικής συμπεριφοράς, οι έφηβοι μιμούνται αυτή τη συμπεριφορά. Όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας χωρίς επίκριση και με αυτό-συμπόνοια αυτό μπορεί σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει στην μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Πηγή: http://greatergood.berkeley.edu/

(26276)