Η κατάθλιψη μπορεί να ταξινομηθεί σε έξι διαφορετικούς τύπους μέσω της χρήσης τομογραφίας εγκεφάλου, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες
Η αποκάλυψη αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από την εξουθενωτική διαταραχή της διάθεσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τομογραφίες εγκεφάλου και εντόπισαν έξι διαφορετικούς βιολογικούς τύπους κατάθλιψης, με βάση τις διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των πασχόντων.
Οι διαφορές αυτές επέτρεψαν στους ερευνητές να ξεχωρίσουν τις δυνητικά καλύτερες θεραπείες για τρεις από τους τύπους κατάθλιψης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.
«Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να εξηγηθεί από διαφορετικές διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Leanne Williams, διευθύντρια του Κέντρου Ακριβείας για την Ψυχική Υγεία και Ευεξία του Stanford Medicine.
«Στην ουσία, πρόκειται για εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση για την ψυχική υγεία που βασίζεται σε αντικειμενικές μετρήσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου», δήλωσε η Williams.
Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη θα μπορούν μελλοντικά να υποβληθούν σε τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί η καλύτερη θεραπεία γι’ αυτούς.
Περίπου το 30% των πασχόντων με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται ούτε στη φαρμακευτική αγωγή ούτε στην ψυχοθεραπεία, ενώ τα δύο τρίτα διαπιστώνουν ότι η θεραπεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως την κατάθλιψή τους.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζουμε ποιο αντικαταθλιπτικό ή είδος θεραπείας θα ωφελούσε περισσότερο κάθε ασθενή, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα φάρμακα συνταγογραφούνται μέσω δοκιμής και πιθανότητας λάθους, οπότε μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να βρεθεί ένα φάρμακο που να λειτουργεί. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία αυτή μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη του ατόμου.
«Ο στόχος της δουλειάς μας είναι να βρούμε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε την κατάλληλη θεραπεία με την πρώτη. Είναι πολύ απογοητευτικό να βρίσκεσαι στον τομέα της κατάθλιψης και να μην έχεις μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε αυτή την προσέγγιση που τους αφορά όλους», λέει η Williams.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τομογραφίες εγκεφάλου 801 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος. Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τομογραφία σε κατάσταση ηρεμίας και ξανά όταν ασχολήθηκαν με διάφορες εργασίες που είχαν σκοπό να ανακινήσουν σκέψεις και συναισθήματα.
Οι ερευνητές περιόρισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Η τεχνητή νοημοσύνη τους βοήθησε να ταξινομήσουν τη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές σε έξι διαφορετικούς τύπους κατάθλιψης.
Σε μια περαιτέρω δοκιμή, 250 συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία είτε ψυχοθεραπεία είτε ένα από τα τρία ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ορισμένες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα από άλλες σε ορισμένους τύπους κατάθλιψης:
- Ένας τύπος, που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα στις γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου, παρουσίασε καλύτερη ανταπόκριση στο αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη (Effexor).
- Ένας άλλος τύπος, στον οποίο ο εγκέφαλος παρουσίαζε μεγαλύτερη δραστηριότητα μεταξύ τριών περιοχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την επίλυση προβλημάτων σε κατάσταση ηρεμίας, ανταποκρίθηκε καλύτερα στην ψυχοθεραπεία.
- Ένας τρίτος τύπος, στον οποίο παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σε κατάσταση ηρεμίας σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την προσοχή, είχε λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί στην ψυχοθεραπεία.
Οι διακριτοί βιότυποι της κατάθλιψης συσχετίστηκαν επίσης με διαφορές στα συμπτώματα μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, όσοι είχαν υπερδραστήριες γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου, ήταν πιο πιθανό να μην μπορούν να νιώσουν ευχαρίστηση και είχαν επίσης χειρότερες επιδόσεις σε εργασίες που αφορούσαν την οργάνωση.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη μελέτη ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερα άτομα και να δοκιμάσουν περισσότερα φάρμακα και θεραπείες και στους έξι βιοτύπους.
«Για να προχωρήσουμε πραγματικά στον τομέα της ψυχιατρικής ακριβείας, πρέπει να εντοπίσουμε τις θεραπείες που είναι πιθανότερο να είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς και να τους βάλουμε σε αυτές το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η ερευνήτρια Jun Ma, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τη Συμπεριφορά Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Medicine.
πηγή: onmed.gr