Τι έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για ευτυχία;
Αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το γνωρίζουμε εμπειρικά, η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η συλλογική εικόνα που έχουμε για την ευτυχία, σχετίζεται περισσότερο με τις σχέσεις μας και λιγότερο με τα υλικά αγαθά.
Οι Σουηδοί ερευνητές συγκέντρωσαν άρθρα από τον καθημερινό τύπο και εντόπισαν τις λέξεις που αναφέρονται συχνότερα δίπλα στην λέξη «ευτυχία». Στόχος τους ήταν να βρουν ποια είναι η συλλογική κοινωνική αναπαράσταση της ευτυχίας, με άλλα λόγια να απαντήσουν στο ερώτημα: «τι έχουμε στο μυαλό μας ως κοινωνία όταν μιλάμε για ευτυχία;».
Το άρθρο που περιλάμβανε την ανάλυση περισσότερων από 1,5 εκατομμύρια λέξεων, έδειξε οτι οι λέξεις που αντιπροσώπευαν αγαπημένα διάσημα πρόσωπα ή οι λέξεις «γιαγιά», «μητέρα», καθώς και οι προσωπικές αντωνυμίες (όπως το εγώ, εσύ, εμείς) είναι αυτές που απαντώνται συχνότερα δίπλα στην Σουηδική λέξη για την ευτυχία. Λέξεις όπως «iPhone», «εκατομμύρια», «Google» από την άλλη, δεν εμφανίζονταν σχεδόν ποτέ κοντά στην λέξη ευτυχία.
«Αυτό δε σημαίνει ότι τα υλικά αγαθά μας κάνουν λυπημένους, απλά δεν φαίνεται να τα σχετίζουμε στο μυαλό μας με την ευτυχία.» λέει ο Danilo Garcia υπεύθυνος της έρευνας. Αυτή η μελέτη είναι μέρος ενός μεγαλύτερου project σε σχέση με το πώς οι άνθρωποι περιγράφουν τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά γεγονότα της ζωής τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάλυση των κειμένων αντανακλά τη συλλογική αντίληψη των μελών της κοινωνίας μας για το τι μας κάνει χαρούμενους.
Πηγή: http://www.sciencedaily.com
Η αρχική μελέτη: “A Collective Theory of Happiness: Words Related to the Word ‘Happiness’ in Swedish Online Newspapers” δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.