Έρευνες φανερώνουν νέες αιτίες της κατάθλιψης

Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη επικεντρώνονται συνήθως στην θεραπεία τους, παρά στον εντοπισμό της αιτίας που την προκάλεσε. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική προκύπτει πως σήμερα υπάρχει μια νέα ποικιλία αιτιών και καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Σήμερα, 1 στους 10 Αμερικανούς και 1 στους 4 Ευρωπαίους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, ενώ οι αριθμοί αυτοί ανεβαίνουν κατά περίπου 20% κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την κατάθλιψη ως την κορυφαία αιτία αναπηρίας στον κόσμο, αναφέροντας πως το 7% του πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ένα δεδομένο έτος.

Καθώς εξελίσσεται η επιστήμη και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για το θέμα, μαθαίνουμε ότι η κατάθλιψη έχει περισσότερες βασικές αιτίες.

• Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έρχεται στην επιφάνεια πως έφηβοι με ιστορικό την διάσειση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν αργότερα από κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω 36.000 εφήβους από τους οποίους το 2,7% είχαν περάσει διάσειση και 3,4% αυτών έχουν βιώσει κατάθλιψη.

• Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης. Επιστήμονες στο Icahn της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά με υψηλά επίπεδα του κυκλοφορούντος ήταν πιο ευάλωτα σε συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

• Το περιοδικό Canadian Journal of Cardiology παρουσίασε μια έκθεση που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ήταν αδρανείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, έναντι άλλων που ζούσαν μια πιο δραστήρια ζωή στα πλαίσια πάντα επιτρεπομένων ορίων.  

(51688)