Μύθοι & αλήθειες για την κατάθλιψη!

Σήμερα που οι πληροφορίες είναι διάχυτες, συχνά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. 

«Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική ασθένεια.»

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη ως μια αδυναμία χαρακτήρα ή ως μια απλή θλίψη. Είναι όμως σαφές ότι η κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που έχει ψυχολογικά, κοινωνικά και βιολογικά αίτια.

«Είναι χειρότερο να μιλάω στους άλλους για την κατάθλιψη.»

Μια συχνή σκέψη είναι ότι το να μιλήσεις για την κατάθλιψη θα σε κάνει να συνεχίσεις να σκέφτεσαι τα αρνητικά. Ωστόσο, το να διαχειρίζεσαι εντελώς μόνος τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου είναι ακόμα πιο επώδυνο. Το μοίρασμα των σκέψεων με έναν άνθρωπο, που μπορεί να τις ακούσει με σταθερότητα και χωρίς να σε κρίνει, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

«Μπορείς να το ξεπεράσεις.»

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι κάποιος επιλέγει να νιώθει θλίψη και ότι το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη δεν θέλει ή δεν προσπαθεί αρκετά να βγει από τη δυσκολία του. Η κατάθλιψη δεν είναι δείγμα αδυναμίας ή τεμπελιάς, ούτε μπορεί να θεραπευτεί μέσω της θετικής σκέψης.

«Για να γίνω καλά πρέπει να πάρω φάρμακα.»

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και το είδος της κατάθλιψης, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει για το αν χρειάζεται να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, αλλά πολλές φορές ο άνθρωπος που νοσεί χρειάζεται και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.

«Αφού ο γονιός μου είχε κατάθλιψη, θα έχω και εγώ.»

Παρόλο που υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι κληρονομική, υπάρχει αμφιβολία για τον ρόλο που παίζουν οι γενετικοί παράγοντες στην πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Αν η μητέρα ή ο πατέρας σου έχει κατάθλιψη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις και εσύ.

«Διαγνώστηκα με κατάθλιψη. Σημαίνει ότι τρελάθηκα»;»

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το να έχουν κατάθλιψη σημαίνει ότι δεν έχουν πια τον έλεγχο του εαυτού τους. Αυτό δεν ισχύει. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη παραμένουν λειτουργικοί σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους και οι περισσότεροι, που αναζητούν θεραπεία, καταφέρνουν να νικήσουν τη δυσκολία και να επιτύχουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

 

Της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

(2696)