Είμαι 43 ετών και έχω 6 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τι να κάνω;
Μην απελπίζεστε. Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εντυπωσιακές προόδους τα τελευταία χρόνια ειδικά για γυναίκες από 40 έως 50 ετών.
- Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προετοιμασία πριν την εξωσωματική. Είναι απαραίτητο να έχετε κάνει πριν τις ακόλουθες εξετάσεις:
– Υστεροσκόπηση
– Πλήρη ορμονικό έλεγχο
– Έλεγχο θρομβοφιλίας – καρυότυπο του ζεύγους
Τι καινούριο υπάρχει για να με βοηθήσει να μείνω έγκυος;
Υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι σπουδαιότερες είναι οι εξής:
- Metabolomics: Νέα τεχνική που ελέγχει πρόσθετες γονιδιακές παραμέτρους των εμβρύων, ώστε να εντοπίσει το πιο κατάλληλο. Συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής, ενώ βοηθά και στον περιορισμό των πολύδυμων κυήσεων, αφού δεν χρειάζεται να εμφυτεύονται 3-4 έμβρυα, αλλά μόνο ένα.
- Μέθοδος IMSI: Αποτελεί το επόμενο στάδιο της μεθόδου ICSI, όπου γίνεται – ενδοκυτταροπλασματική έγχυση του σπέρματος στο ωάριο – αφού προηγηθεί μορφολογικός έλεγχος του σπέρματος.
- Κρυσταλλοποίηση (Vitrification): Ταχεία μέθοδος κατάψυξης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού που έχει πολύ καλή απόδοση στην απόψυξη. Με τη συμβατική μέθοδο μόνο το 5% των αποψυγμένων ωαρίων ήταν λειτουργικά. Τα υπόλοιπα καταστρέφονταν.
- Προεμφυτευτική διάγνωση (PGD): Επιβάλλεται για την αποφυγή μετάδοσης γενετικών νοσημάτων από τους γονείς στο παιδί και αφορά κυρίως φυλοσύνδετα νοσήματα σε αγόρια. Η νέα τεχνική, που έρχεται από τη Βρετανία, αποκαλείται «καρυοχαρτογράφηση» και αποκαλύπτει μεγάλο όγκο πληροφοριών για το έμβρυο. Μέχρι στιγμής ο υπάρχων προεμφυτευτικός έλεγχος ελέγχει ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 15.000 γενετικά νοσήματα.
Κι αν αποτύχω, να προχωρήσω σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά εμβρύων ή ωαρίων. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη για την υγεία του παιδιού;
Οι δότριες περνούν υποχρεωτικά από όλες τις εξετάσεις όπως όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Είναι επίσης απαραίτητος και ο έλεγχος για την κυστική ίνωση όπως και ο χρωματοσωματικός έλεγχος. Σημαντικός παράγων επίσης είναι να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ωάρια της δότριας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εσάς, όπως και η ηλικία της δότριας.
Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.
(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)
Στοιχεία επικοινωνίας: