Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ ενοχοποιείται για υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, βάσει νέας μελέτης σε 27 εκατομμύρια ενήλικες στη Νότιο Κορέα
Πάνω από μισό ποτήρι αλκοόλ την ημέρα (ισοδύναμο με 7 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, με τον σχετικό κίνδυνο να αυξάνεται προοδευτικά αναλόγως της κατανάλωσης, σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη στη Νότιο Κορέα.
Η σχετική μελέτη, με τη συμμετοχή περίπου 27 εκατομμυρίων ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Δρ Hye Jung Shin του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου της Σεούλ και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO), που πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη μελέτη ορίζεται ως ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό η ποσότητα 14 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα, το οποίο περίπου ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί (118 ml) ή ένα μπουκάλι μπύρας 355 ml.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως τυπικό αλκοολούχο ποτό έως και τα 10 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης, και η σύσταση προς αμφότερους άνδρες και γυναίκες είναι να μην υπερβαίνων την κατανάλωση δύο ποτών την ημέρα.
Η νοτιοκορεατική ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για την υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ για περισσότερους από 14 εκατομμύρια άνδρες και 12 εκατομμύρια γυναίκες από το 2015 έως το 2016. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από Κορεατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση πιθανών παραγόντων -όπως η ηλικία, η άσκηση, το κάπνισμα και το εισόδημα- οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας, καθώς και μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του μεταβολικού συνδρόμου.
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και διαφόρων άλλων νοσημάτων. Η απώλεια βάρους και η αλλαγή του τρόπου ζωής θεωρούνται τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή του.
Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ, οι άνδρες που έπιναν κατά μέσο όρο μεταξύ μισού και ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού παρουσίαζαν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, ενώ η κατανάλωση έως και δύο ποτών την ημέρα συσχετίστηκε με 22% και 25% μεγαλύτερες πιθανότητες, αντίστοιχα.
Ο υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε άνδρες που έπιναν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, με 34% υψηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και 42% μεταβολικού συνδρόμου. Αντιστοίχως, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκες ή να έχουν εμφανίσει μεταβολικό σύνδρομο.
Η κατανάλωση κατά μέσο όρο μεταξύ μισού και ενός ποτού την ημέρα συσχετίστηκε με 9% υψηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, αλλά 3% μειωμένες πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν κατά μέσο όρο περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα εμφάνιζαν 22% και 18% υψηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας του μεταβολικού συνδρόμου αντίστοιχα.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται προοδευτικά με την κατανάλωση αλκοόλ όταν οι άνδρες και οι γυναίκες ενήλικες πίνουν περισσότερο από το μισό τυπικό ποτό την ημέρα» επισημαίνουν στα συμπεράσματα οι υπογράφοντες.
Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, συνεπώς δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση, και υπάρχει επίσης ενδεχόμενο ορισμένα από τα αποτελέσματα να οφείλονται σε μη μετρήσιμους (συγχέοντες) παράγοντες. Παράλληλα, υπολογίστηκε ο βαθμός κατανάλωσης αλκοόλ εκ μέρους των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ διεξήχθη στη Νότιο Κορέα γεγονός που δυνητικά περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων στον πληθυσμό άλλων χωρών.
Πηγή: ygeiamou.gr