Μετά την Μαστεκτομή

Μια μαστεκτομή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συναισθηματική κατάσταση μιας γυναίκας.

Σήμερα, η μαστεκτομή είναι ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η ψυχική δυσκολία τελειώνει με το πέρας της εγχείρισης. Μια μαστεκτομή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συναισθηματική κατάσταση μιας γυναίκας, τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό της και το σώμα της. Η απώλεια του στήθους μιας γυναίκας εξαιτίας του καρκίνου, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή της, τη σεξουαλική της διάθεση, την εικόνα που έχει για το σώμα της, το πόσο επιθυμητή αισθάνεται.

Σε καμία περίπτωση όμως, η μαστεκτομή δε σημαίνει το τέλος της θηλυκότητας. Είναι βέβαιο ότι μια γυναίκα μπορεί να ανακτήσει την αγάπη και την αποδοχή για το σώμα της και να απολαύσει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλική της ζωής, ακόμα και μετά από μια τέτοια δύσκολη επέμβαση.

Μετά από μαστεκτομή: Πως νιώθουν οι περισσότερες γυναίκες;

Για μια γυναίκα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί να κάνει μαστεκτομή, ακόμα και αν ξέρει οτι είναι η μόνη σωτήρια επιλογή για τη ζωή της. Πέρα από την ίδια την αποδοχή ότι νοσεί από καρκίνο, χρειάζεται να αποφασίσει ότι το σώμα της θα αλλάξει.

«Ήταν πολύ δύσκολο μέχρι να αποφασίσω οτι ναι, θα το κάνω», λέει η Αρετή Π. 38 ετών. «Μου διαγνώστηκε καρκίνος το 2004 και 2 χρόνια μετά έκανα μαστεκτομή. Ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και ήμουν η μόνη που έπρεπε να επιλέξει.» αναφέρει η Γεωργία Λ. 41 χρόνων.

Η μαστεκτομή συνιστά μια πραγματική απώλεια για μια γυναίκα. Η θλίψη, η ματαίωση, ο ψυχικός πόνος είναι συναισθήματα που συνοδεύουν αναπόφευκτα τη διαδικασία του πένθους που ακολουθεί αυτή την απώλεια. Η γυναίκα πενθεί το σώμα της όπως το ήξερε και για αυτό χρειάζεται χρόνο για να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση. Μπορεί να αναρωτιέται πώς θα την βλέπουν οι άλλοι, πώς θα την βλέπει ο σύντροφός της, αν θα συνεχίσει να την θεωρεί ελκυστική και να την επιθυμεί. Όλες αυτές οι σκέψεις διαμορφώνουν μια δύσκολη ψυχικά περίοδο μετά την μαστεκτομή. 

Για αυτό, οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας τέτοιας επέμβασης και να αναζητήσουν εγκαίρως τι δυνατότητες έχουν για να πάρουν ψυχολογική υποστήριξη, είτε προληπτικά είτε μετά την επέμβαση.

Καινούργια αρχή

Η νίκη απέναντι στον καρκίνο είναι η πρώτη μάχη. Το διάστημα που ακολουθεί την επέμβαση, η γυναίκα καλείται να συνεχίσει το αγώνα σε άλλο, κυρίως ψυχικό επίπεδο. Στη φάση αυτή, η θετική στάση είναι το κλειδί. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αποδεχθεί την νέα κατάσταση. Ανακαλύψτε όλα αυτά που συνεχίζετε να έχετε: την αγάπη των γύρω σας, την σεξουαλική ζωή, την συντροφικότητα. Επικεντρωθείτε στα αισιόδοξα και στο οτι προφυλάσσετε την υγεία σας.

Συζητήστε με το σύντροφό σας. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τις σεξουαλικές τους σχέσεις μετά από μια μαστεκτομή και αναρωτιούνται αν σύντροφος τους εξακολουθεί να τις θεωρεί ερωτεύσιμες ή αν θέλει να έρχεται σε σεξουαλική επαφή μαζί της. Συζητήστε λοιπόν μαζί του και μοιραστείτε τις ανησυχίες και τους φόβους σας. Πιθανώς θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά, πέρα από το στήθος σας, που σας κάνουν ελκυστικές.

«Αντιμετώπισα αρκετά θετικά την απώλεια του στήθους μου. Ένιωσα τυχερή που σώθηκα από τον καρκίνο και δρομολόγησα την πλαστική επέμβαση που θα μου χάριζε πίσω το στήθος μου! Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με τις επιλογές μου.» περιγράφει με χαμόγελο η Ανέτα Ρ. 46 ετών. 

(8875)