Δείτε με ποιο τρόπο η διατροφή της μητέρας τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη νηπιακή ηλικία του παιδιού μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τους μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία του παιδιού
«Το παιδί όπως το μάθεις…» λέει μια θυμόσοφη ρήση, χωρίς μάλλον να υπολογίζει το στάδιο της κύησης. Όπως όμως δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, οι συνήθειες της εγκύου θα επηρεάσουν και τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Συγκεκριμένα, το έμβρυο που «μαθαίνει» στην πλούσια σε λιπαρά διατροφή της μητέρας θα εκδηλώσει αντίστοιχες διατροφικές τάσεις μεγαλώνοντας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο και πιθανώς καρκίνο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τις γευστικές επιλογές και τον μεταβολισμό του παιδιού. Το τι συμβαίνει στην πορεία ωστόσο, όταν η μητέρα επιλέγει να δίνει αντίστοιχες τροφές στο παιδί της, παρέμενε ένα μυστήριο που αποφάσισαν να λύσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Τόκιο.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ζωικό μοντέλο αρουραίου για να διερευνήσει την επίδραση στις γευστικές προτιμήσεις από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά σε μια ομάδα εγκύων και, έπειτα, στα νεογέννητά τους, στα οποία δόθηκε μια ισορροπημένη διατροφή είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατ’ αντιστοιχία με τη μητέρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν την προτίμηση των νεαρών τρωκτικών στις πέντε βασικές γεύσεις (πικρό, ξινό, αλμυρό, γλυκό, umami), βάζοντας στο περιβάλλον τους ένα μπουκάλι με απλό νερό και ένα άλλο με πρόσθετα γεύσης. Παρατηρήθηκε ότι οι αρουραίοι από την ομάδα της λιπαρής διατροφής (της μητέρας και της δικής τους) έδειξαν προτίμηση για το αλμυρό νερό. Αντίθετα, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις άλλες γεύσεις σε σύγκριση με την ομάδα της φυσιολογικής διατροφής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα από τη μελέτη τους γίνεται ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω μελέτες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, στα παιδιά και τις επόμενες γενιές.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK