Καλά νέα και από τη Ρωσία στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές – Μερικοί ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη, συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, το εμβόλιο Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές.
«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent».
Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή «τυφλή», τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Πάνω από 20.000 έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.
«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονoϊού, μιας μελέτης που χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση, η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, «επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%. Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας».
Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι μήνες και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση, Προς το παρόν, το εμβόλιο SputnikV είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τα εμβόλια που βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.
Πηγή: protothema.gr