Όπου είμαστε εμείς, εκεί είναι και το κινητόμας. Όχι στην τσάντα ή στην τσέπη, αλλά συνήθως στα χέριαμας. Όσο πιο κοντά μας είναι, τόσο πιο ασφαλείς αισθανόμαστε. Είμαστε, όμως, ασφαλείς έχοντας διαρκώς το κινητό τηλέφωνο κοντά μας ή μήπως τελικά η συνήθεια αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία;
Συνήθως, οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου επικεντρώνονται σε ζητήματα, όπως η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, η εθιστική τους διάσταση, αλλά και η απόσπαση προσοχής που προκαλεί σε επικίνδυνες στιγμές, όπως κατά την οδήγηση. Ο κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης που εγκυμονεί μια συσκευή κινητού τηλεφώνου λανθασμένα υποβιβάζεται, όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η απειλή είναι υπαρκτή και πολύ σημαντική.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του 2019, μια μεγάλη πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τουαλέτα. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το ότι τα κινητά καταλήγουν να φέρουν περισσότερα μικρόβια από την ίδια την επιφάνεια της τουαλέτας. Κι όμως, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαδικασία καθαριότητας, μεταφέρουμε το κινητό στην κουζίνα όπου τρώμε, το δίνουμε στα παιδιά να παίξουν και, γενικώς, συνεχίζουμε την αλόγιστη χρήση του. Έτσι, αυτές οι συσκευές μετατρέπονται τελικά σε εστίες μικροβίων, που διαχέονται παντού.
Δεδομένου ότι ένας άνθρωπος αγγίζει το κινητό του εκατοντάδες φορές την ημέρα, χωρίς όμως να πλένει, συνήθως, τα χέρια του αφού ακουμπήσει το κινητό, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα μικρόβια που «ζουν» στο κινητό μεταφέρονται, στη συνέχεια, μέσω των χεριών του παντού στους χώρους όπου κινείται.
Τα χέρια αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές διόδους μικροβίων στον οργανισμό. Τα χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις καθημερινές εργασίες, σε επιφάνειες και αντικείμενα που φέρουν μικρόβια, με αποτέλεσμα να γίνονται μικροβιακοί φορείς. Το ίδιο, όμως, ισχύει και με τα τηλέφωνα. Ένας σημαντικός όγκος μελετών σχετικά με τις αποικίες μικροβίων που εντοπίζονται στα τηλέφωνα αποκαλύπτει ότι αυτές οι συσκευές δύνανται να μολυνθούν με πολλά διαφορετικά είδη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων.
Πώς να απολυμαίνετε το τηλέφωνό σας
Η επικίνδυνη διάσταση των κινητών τηλεφώνων ως εστίες μικροβίων ώθησε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να παρουσιάσουν οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση των κινητών τηλεφώνων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μικροβιακής λοίμωξης.
Προτείνεται, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια ή σπρέι με βάση το οινόπνευμα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% οινόπνευμα και η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να ψεκάζετε απευθείας το τηλέφωνο με κάποιο υγρό απολύμανσης και, φυσικά, θα πρέπει να προστατεύσετε τις υποδοχές του τηλεφώνου. Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, πλύνετε καλά τα χέρια σας.
Επιπλέον, όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, κρατήστε το τηλέφωνο στην τσέπη ή στην τσάντα σας, ώστε να διατηρείται προστατευμένο από την έκθεση σε μικρόβια.
Τέλος, καλό είναι να αφήνετε το κινητό σε ένα απομακρυσμένο σημείο όταν δε το χρησιμοποιείτε και να απολυμαίνετε τακτικά και τον φορτιστή.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK
(13)