Καφεΐνη: 10 αλήθειες & ψέματα!

Ο καφές, βασικό συστατικό του οποίου είναι η καφεΐνη, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων ανά τον κόσμο και οι περισσότεροι καταναλώνουμε αρκετά φλιτζάνια ημερησίως. Ξέρουμε όμως όλη την αλήθεια γι αυτήν; 

Πολλά είναι αυτά που ακούγονται κατά καιρούς γύρω από το όνομά της και πολλοί μύθοι αναπτύσσονται σχετικά με την κατανάλωσή της. Ας δούμε τι από όλα αυτά ισχύει, έτσι ώστε να πίνουμε το καφεδάκι μας… ήσυχοι!

  • Η καφεΐνη είναι εθιστική

Υπάρχει μια μορφή εθισμού στην καφεΐνη, όχι όμως όπως στην νικοτίνη. Ωστόσο, η συνήθης κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, και πόνος στους μυς.

  • Ποια είναι η ασφαλής κατανάλωση/ημέρα

Μεταξύ 200 mg και 300 mg καφεΐνης, ανά ημέρα. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ, θεωρείται δε μια μέτρια ποσότητα, ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.

  • Η μέτρια κατανάλωση κάνει καλό

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το διαβήτη, τη χολολιθίαση, τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και ηπατικές νόσους. Παρά τις μελέτες αυτές, όμως, οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση καφεΐνης ως τρόπο για τη μείωση των κινδύνων των παραπάνω νόσων.

  • Οι έγκυες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης

Υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυες γυναίκες θα ήταν φρόνιμο να περιορίσουν την κατανάλωσή της.

  • Οι μητέρες μεταφέρουν την καφεΐνη στα μωρά με το μητρικό γάλα

Τα μωρά μπορούν να πάρουν πραγματικά μια ποσότητα καφεΐνης από το γάλα της μητέρας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, «ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί δεν βλάπτει το μωρό σας, αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα και διαταραχές ύπνου.»

  • Η καφεΐνη έχει συχνά προσθετική δράση στα φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Η καφεΐνη βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα, φέρνοντας ταχύτατη ανακούφιση.

  • Η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ (καφεΐνη) διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που έχουν όπως είναι, για παράδειγμα, η υπερβολική ανησυχία και ένταση.

  • Η καφεΐνη λόγω της διουρητικής δράσης προκαλεί αφυδάτωση

Ροφήματα με καφεΐνη γενικά δεν προκαλούν αφυδάτωση. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει ήπια διουρητική δράση σε άτομα που δεν καταναλώνουν συνήθως καφεΐνη, αλλά αυτό δεν ισχύει για εκείνους που πίνουν συνήθως καθημερινά καφέ.

Πηγή: http://www.lay-out.gr/

(11401)