Κατάθλιψη: Τα σωματικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται μόνο με θλίψη και ανηδονία.

Σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει και σωματικές εκδηλώσεις, όπως:

Προβλήματα στον ύπνο

Οι αϋπνίες είναι συχνές στα άτομα με κατάθλιψη. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων στα οποία η κατάθλιψη εκδηλώνεται με υπνηλία.

Πόνος στο στήθος

H κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με καρδιακά, πνευμονικά ή στομαχικά συμπτώματα. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε αυτές τις αιτίες.

Κόπωση και εξάντληση

Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε ενέργεια για να εκτελέσετε καθημερινές εργασίες -ακόμη κι όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε σε ικανοποιητικό βαθμό- μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη.

Πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις

Ο χρόνιος πόνος αυξάνει σημαντικά τον κίδυνο κατάθλιψης, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από ανεξήγητους πόνους, καθώς οι δύο καταστάσεις (χρόνιος πόνος και κατάθλιψη) μοιράζονται τους ίδιους χημικούς αγγελιαφόρους στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο πόνο.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πεπτικό μας σύστημα, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς παθαίνουμε στομαχόπονους ή ναυτία όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το έντερο, προκαλώντας ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες, ενώ τα άτομα με ημικρανίες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Αλλαγές στην όρεξη και στο σωματικό βάρος

Σε κάποιους ανθρώπους η κατάθλιψη εκδηλώνεται με απώλεια της όρεξης, ενώ άλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους τους, ταυτόχρονα με την έλλειψη ενέργειας.

Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί και με διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία.

Πόνος στην πλάτη

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονο πόνο στον αυχένα ή την πλάτη.

Εκνευρισμός

Η ευερεθιστότητα και ο εκνευρισμός μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, συνηθέστερα στους άνδρες.

Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

Αν πάσχετε από κατάθλιψη, μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ.

Επιδράσεις στη σεξουαλική διάθεση και απόδοση μπορεί να έχουν επίσης κάποια αντικαταθλιπτικά. Συζητήστε με τον γιατρό σας τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Πηγή: thecaller.gr

(28)