Κατάθλιψη: Στο top 3 παγκοσμίως η Ελλάδα

Η κατάθλιψη, ένα διαδεδομένο πρόβλημα ψυχικής υγείας που προσδιορίζεται ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, «ρίχνει» μια σκιά στη ζωή των ατόμων, επηρεάζοντας τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Το Global Health Data Exchange εκτιμά ότι το συγκλονιστικό πλήθος των 251 έως 310 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως παλεύει με αυτή την κατάσταση. Παρά την επικράτησή της, υπάρχει και μια θετική πλευρά: η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη.

Αυτή η ψυχική διαταραχή επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου. Βιοχημικά, οι παραλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα για κατάθλιψη. Γενετικά, ένα οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν επίσης ρόλο, τα άτομα που τείνουν να είναι απαισιόδοξα ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε βία, κακοποίηση, παραμέληση ή φτώχεια, αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.

Για την κλινική διάγνωση της κατάθλιψης, τα συμπτώματα πρέπει να επιμένουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή ανεπάρκεια βιταμινών, μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και θα πρέπει να αποκλείονται ως αιτία. Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη κατατάσσεται στις πιο θεραπεύσιμες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά κατάθλιψης ποικίλλουν ευρέως. Η Γροιλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ποσοστό επιπολασμού 6,61%, ακολουθούμενη από κοντά από την Ελλάδα με 6,52%. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και μια ισοπαλία μεταξύ Παλαιστίνης και Τυνησίας συμπληρώνουν την πρώτη σειρά, με ποσοστά λίγο πάνω από 5,75%. Το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Ιράν και η Λιθουανία αναφέρουν επίσης σημαντικό επιπολασμό, αναδεικνύοντας την καθολική πρόκληση της κατάθλιψης και υπογραμμίζοντας τη σημασία των προσβάσιμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

(42)