Τα καταθλιπτικά άτομα έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορεί να υπάρχει όφελος για την ψυχική υγεία από τη μείωση της θερμοκρασίας.
Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορεί να υπάρχει όφελος για την ψυχική υγεία αν μειωθεί η θερμοκρασία των ασθενών με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Η μελέτη δεν δίνει πάντως απάντηση στο αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος προκαλεί κατάθλιψη. Αγνωστο παραμένει επίσης αν η υψηλή θερμοκρασία σώματος που παρατηρήθηκε στα καταθλιπτικά άτομα δείχνει μειωμένη ικανότητα του οργανισμού τους να «αυτο-δροσίζεται», αυξημένη παραγωγή θερμότητας εξαιτίας μεταβολικών διεργασιών ή έναν συνδυασμό και των δύο.
Για κάθε αύξηση του επιπέδου βαρύτητας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυξανόταν παράλληλα και η θερμοκρασία του σώματος
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 εθελοντές από 106 χώρες οι οποίοι φορούσαν μια συσκευή που μετρούσε τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης οι ίδιοι την αντίληψη που είχαν για τη θερμοκρασία σώματός τους καθώς και πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης που εμφάνιζαν. Η επτάμηνη μελέτη ξεκίνησε το 2020.
Νέα «θερμή» θεραπευτική οδός για την κατάθλιψη
Με βάση τα ευρήματα, για κάθε αύξηση του επιπέδου βαρύτητας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυξανόταν παράλληλα και η θερμοκρασία του σώματος των εθελοντών. Τα αποτελέσματα αυτά ρίχνουν φως σε μια νέα πιθανή θεραπευτική οδό ενάντια στην κατάθλιψη, ανέφερε η Ασλεϊ Μέισον, κύρια συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του UCSF.
Τζακούζι ή σάουνα εναντίον καταθλιπτικών συμπτωμάτων
Ενας μικρός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση τζακούζι ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, πιθανώς οδηγώντας το σώμα στο να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα. «Είναι ειρωνικό το ότι το να ζεσταίνουμε το ανθρώπινο σώμα μπορεί ουσιαστικώς να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το να δροσίζαμε το σώμα απευθείας, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παγωμένου μπάνιου» σημείωσε η δρ Μέισον και προσέθεσε: «Ισως θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σώματος των ατόμων με κατάθλιψη ώστε να εφαρμόζουμε την κατάλληλη στιγμή θεραπείες βασισμένες στη θερμότητα».
Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους
Η καθηγήτρια τόνισε ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα η οποία εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος – η οποία εκτιμήθηκε τόσο μέσω αυτοαναφορών όσο και μέσω φορετών αισθητήρων – και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε τόσο μεγάλο δείγμα ατόμων από τόσο πολλά σημεία του κόσμου». Και κατέληξε λέγοντας πως με δεδομένα τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης παγκοσμίως είναι πολλά υποσχόμενοι οι ορίζοντες που ανοίγονται μέσω του νέου «θερμού» θεραπευτικού μονοπατιού.
Πηγή: in.gr