Θεραπεία για την κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να σας επηρεάσουν και να σας στερήσουν την απόλαυση της εγκυμοσύνης και να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις σας με το μωρό και το σύντροφο σας. Μη το επιτρέψετε!

Αν η κατάθλιψη κάνει αισθητή τη παρουσία της και μετά τη γέννηση του μωρού, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του. Ένας γιατρός ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει με τις υπηρεσίες και τις θεραπείες να ανακάμψετε. Η συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη και ψυχολογική θεραπεία θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα.

Οι γυναίκες με κατάθλιψη ή άγχος είναι πιθανόν να χρειάζονται ένα σχέδιο θεραπείας (σχέδιο φροντίδας). Το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες και πιθανή φαρμακευτική αγωγή. Συχνά τόσο ο σύντροφος της γυναίκας όσο και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να βοηθούν και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνεχή φροντίδα της γυναίκας και της οικογένειας στο σύνολο.

Μιλώντας με τον Ειδικό

Μια ψυχολογική θεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα στάδια της μητρότητας. Μπορεί να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη και να συμβάλει στην ανάκαμψη της γυναίκας.

Φαρμακευτική αγωγή 

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης και του άγχους για τη μητέρα αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά – εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ( SSRIs) και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs ) -συνθέτουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία, καθώς δεν συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες και περνούν στο μητρικό γάλα σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόνο. Για σοβαρά συμπτώματα, τα ηρεμιστικά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν μέχρι τρεις εβδομάδες το πολύ. Και αυτά λαμβάνονται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, εφόσον όμως χρησιμοποιούνται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η ασφάλεια των συμπληρωματικών και εναλλακτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Είναι ασφαλέστερο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν νομίζετε ότι ο σύντροφος ή το μωρό σας θα ήταν καλύτερα χωρίς εσάς, ή έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή εγκληματικές σκέψεις για το μωρό σας, να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αμέσως.

(7825)