Η Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους (ΔΜΤΑ) είναι μία αγχώδης διαταραχή που οφείλεται σε ένα συμβάν το οποίο περιλαμβάνει κάποιο περιστατικό θανάτου ή απειλής θανάτου ή σοβαρό τραυματισμό, που προκαλεί έντονο φόβο, απελπισία ή τρόμο.
Το άτομο που πάσχει από την συγκεκριμένη ψυχοπαθολογική διαταραχή ενδέχεται να εμφανίζει:
προσπάθειες αποφυγής σκέψεων, συναισθημάτων ή συζητήσεων που αφορούν στο συμβάν και δημιουργούν δυσάρεστους & ανεπιθύμητους συνειρμούς που δημιουργούν ανησυχία, φόβο και οδύνη στο άτομο.
προσπάθειες αποφυγής δραστηριοτήτων, τοποθεσιών και ατόμων που προκαλούν την ανάκληση & επανεμφάνιση αναμνήσεων
αδυναμία επαναφοράς στη μνήμη σημαντικών πτυχών του τραυματικού συμβάντος
εμφανώς μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε σημαντικές δραστηριότητες
αίσθημα αποστασιοποίησης, απόσυρσης ή αποξένωσης από άλλα άτομα
αδυναμία εκδήλωσης συναισθημάτων αγάπης κλπ
το άτομο αισθάνεται ότι το μέλλον του θα είναι βραχύβιο, όπως ότι δεν θα κάνει καριέρα, μακροχρόνιες σχέσεις ή παιδιά
Επίμονα συμπτώματα αυξημένης διέγερσης, όπως:
δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί επαρκείς για την υγεία του ώρες
ευθιξία ή εκρήξεις θυμού
δυσκολία συγκέντρωσης
αυξημένη εγρήγορση
υπερβολική αντίδραση έκπληξης σε περίπτωση αιφνιδιασμού
Η κύρια θεραπεία για τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι η ψυχοθεραπεία (συχνά ονομάζεται λογοθεραπεία), τα φάρμακα, ή και τα δύο μαζί
Ο καθένας είναι διαφορετικός, έτσι ώστε μια θεραπεία που λειτουργεί για ένα άτομο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει και για ένα άλλο. Είναι σημαντικό για τα άτομα με PTSD (posttraumatic stress disorder -διαταραχή μετατραυματικού άγχους) να αντιμετωπίζονται από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την συγκεκριμένη πάθηση.Μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να δοκιμάσουν τις διαφορετικές θεραπείες για να βρουν τι λειτουργεί και καταπραΰνει τα συμπτώματά τους.
Θεραπεία έκθεσης
Η θεραπεία αυτή βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν το φόβο τους από την έκθεσή τους στο τραύμα που βίωσαν με ασφαλή τρόπο. Χρησιμοποιεί τα διανοητικά στοιχεία, τη γραφή, ή τις επισκέψεις στο χώρο όπου σημειώθηκε το συμβάν. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για να βοηθήσει τα άτομα με PTSD να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.
Γνωστική αναδιάρθρωση
Η θεραπεία αυτή βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις κακές αναμνήσεις. Μερικές φορές οι άνθρωποι θυμούνται την εκδήλωση με διαφορετικό τρόπο από ό, τι το πώς συνέβη. Μπορούν να αισθάνονται ενοχή ή ντροπή για κάτι που δεν είναι δικό τους σφάλμα. Ο θεραπευτής βοηθά τα άτομα με PTSD να αντιληφθούν τι συνέβη με ρεαλιστικό τρόπο.
Κατάρτιση στο στρες
Αυτή η θεραπεία προσπαθεί να μειώσει τα συμπτώματα PTSD με τη διδασκαλία πώς να μειώσουν το άγχος. Όπως η γνωστική αναδόμηση, που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τις αναμνήσεις τους με έναν υγιή τρόπο.
Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας
Αποτελείται από εικονικά περιβάλλοντα που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να υποστηρίξουν την έκθεση του ατόμου σε αγχώδη διαταραχές. Η θεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του ατόμου με PTSD σε ένα εικονικό περιβάλλον που που δείχνει την κατάσταση που φοβάται, αντί να λάβει τον ασθενή σε πραγματικό περιβάλλον ή τον ασθενή να φανταστεί την τραυματική κατάσταση. Ο θεραπευτής ελέγχει το εικονικό περιβάλλον μέσα από έναν υπολογιστή, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της έκθεσης και την ικανότητα να χειριστεί τις καταστάσεις για την ασφάλεια του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Επιστημονική ομάδα του kontasou.com