Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση των τενόντων και μυών του ώμου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από το σχηματισμό εναποθέσεων ασβεστίου στους τένοντες (ιστός που συνδέει τους μυς στα οστά) του στροφικού πετάλου (ομάδα μυών που σταθεροποιεί τον ώμο).
Η συγκέντρωση ασβεστίου προκαλεί φλεγμονή των πέριξ ιστών και έντονο πόνο. Ο χώρος ανάμεσα στο στροφικό πέταλο και στο ακρώμιο (προς τα έξω οστικό άκρο της ωμοπλάτης) επίσης μειώνεται λόγω των εναποθέσεων ασβεστίου, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του στροφικού πετάλου. Η συγκέντρωση ασβεστίου παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερα των 30 – 40 ετών, και είναι συνηθέστερη σε διαβητικούς ασθενείς.
- Συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια της εναπόθεσης ασβεστίου, μπορεί να αισθανθείτε από καθόλου έως ήπιο ή μέτριο πόνο. Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται πόνος όταν σηκώνετε το χέρι σας ή να χάσετε μέρος της κίνησης του ώμου σας λόγω δυσκαμψίας. Επί εντόνου πόνου μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος σας. Τα ανωτέρω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά των 3 σταδίων μέσω των οποίων η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εξελίσσεται.
– Προ ασβεστοποιό στάδιο: Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη του σχηματισμού των εναποθέσεων ασβεστίου, όπου αλλαγές συμβαίνουν εντός των κυττάρων και μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα.
– Ασβεστοποιό στάδιο: Διακρίνεται σε 2 φάσεις. Στη πρώτη, που καλείται φάση «ανάπαυσης», τα κύτταρα απελευθερώνουν ασβέστιο, το οποίο σχηματίζει τις εναποθέσεις, και δεν υπάρχει πόνος. Στη δεύτερη, που καλείται φάση «απορρόφησης», οι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν θεραπεία αφού είναι πολύ επώδυνη.
– Μέτα ασβεστοποιό στάδιο: Οι εναποθέσεις ασβεστίου αντικαθίστανται από εναποθέσεις κολλαγόνου. Το στάδιο αυτό είναι συνήθως χωρίς πόνο.
- Αιτίες
Οι ακριβείς αιτίες της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι άγνωστες. Υπεύθυνες θεωρούνται η γήρανση, αυξημένη πίεση στους τένοντες και η σημαντική φθορά τους. Η ανεπαρκής οξυγόνωση των τενόντων μπορεί επίσης να προκαλεί εναπόθεση ασβεστίου.
- Διάγνωση
Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την προσεκτική κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Οι επασβεστώσεις που δεν είναι ορατές στις ακτινογραφίες μπορεί να εντοπιστούν στον υπερηχογραφικό έλεγχο, ο οποίος επιτρέπει την εκτίμηση του μεγέθους της εναπόθεσης από όλες τις κατευθύνσεις.
Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής
Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)