Η μουσική κάνει καλό στο έμβρυο;

Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στο έμβρυο γύρω στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Μέσα από την ακοή επικοινωνεί με το εξωμήτριο περιβάλλον του. Κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου, το έμβρυο δέχεται ένα πλήθος ηχητικών ερεθισμάτων, όπως τον ήχο της καρδιάς της μητέρας, τον ήχο της αναπνοής της και της φωνής της.

Συγκεκριμένα, ο ήχος της μητρικής καρδιάς που κυριαρχεί στο ενδομήτριο περιβάλλον αποτυπώνεται στη μνήμη του εμβρύου και αναγνωρίζεται από το νεογνό όταν ακούσει τον ηχογραφημένο ήχο της καρδιάς της μητέρας του.

Οι ακουστικές εμπειρίες κατά την εμβρυική περίοδο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της νευροανάπτυξης του. Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα θα το βοηθήσουν να συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον μετά τη γέννησή του.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική έχει ευεργετική δράση τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Η μουσική βοηθάει τη μητέρα να διαχειριστεί με τρόπο θετικό το στρες δίνοντάς της μια αίσθηση χαράς και παράλληλα βοηθάει στη ρύθμιση της έκκρισης ορμονών. Όσον αφορά το έμβρυο, συμβάλλει θετικά στη γνωσιακή και νοητική του ανάπτυξη.
Ένα ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους γονείς είναι για το ποιο είδος μουσικής θεωρείται καταλληλότερο για το έμβρυο. Δεν υπάρχουν έρευνες που να καταδεικνύουν ένα ορισμένο είδος μουσικής.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι…

ο αριθμός των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με την αντίληψη της ακοής αυξάνεται όταν το έμβρυο εκτίθεται σε ήχους που έχουν μουσική δομή, μελωδία και ρυθμό.

Η κλασική και προκλασική μουσική θεωρείται επικρατέστερη επιλογή, όπως για παράδειγμα τα μουσικά κομμάτια του Μότσαρτ που διαθέτουν ευχάριστους ήχους και αρμονική δομή.

Επίσης τα νανουρίσματα, ήχοι από την καθημερινή ζωή και τη φύση, όπως ο ήχος της βροχής χαλαρώνουν την έγκυο και μειώνουν το επίπεδο του στρες. Φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται οποιοδήποτε είδος μουσικής αρκεί να ακούγεται σε μέτρια ένταση και να μην ταράζει το μωρό. Μια αργή μουσική με συχνότητα 63-70 παλμών το λεπτό, όπως ο καρδιακός χτύπος της μητέρας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ψυχολογία του εμβρύου.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα αισθήματα χαράς που δημιουργούνται στην έγκυο κατά τη διάρκεια μιας όμορφης μελωδίας βιώνονται ταυτόχρονα από το ίδιο το έμβρυο. Η έγκυος μπορεί να μιλά γλυκά στο έμβρυο και να χαϊδεύει απαλά την κοιλιά της. Αμέσως θα αισθανθεί την ανταπόκριση του εμβρύου με τις διάφορες κινήσεις του.

Η μουσική ανεξάρτητα από τη θεραπευτική δράση ενδείκνυται στο να προσφέρει στη μέλλουσα μαμά και το μωρό της μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής.

(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

 

(154)