Η μεγάλη εξάρτηση από το κάπνισμα συνδέεται με την κατάθλιψη

Αν και η έρευνα δίνει ισχυρές νέες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ εξάρτησης από το κάπνισμα και συμπτωμάτων κατάθλιψης, δεν μπόρεσε να δείξει ποιο συμβαίνει πρώτο.

Έρευνα του University of Helsinki δίνει νέες πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και εξάρτησης από το κάπνισμα. Τα αποτελέσματα στηρίζουν τη σημασία της κατανόησης των λόγων πίσω από την εξάρτηση από το κάπνισμα, για να μπορέσει να βοηθήσει καπνιστές με κατάθλιψη να διακόψουν και πιθανόν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Maarit Piirtola, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν καπνίζουν λόγω της γεύσης. Μάλλον η κατάθλιψη φαίνεται να συνδέεται με κίνητρα εξάρτησης και ρύθμισης της διάθεσης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι ατομικοί λόγοι που συντηρούν την εξάρτηση από το κάπνισμα  ώστε να παρέχεται εξατομικευμένη στήριξη για διακοπή του καπνίσματος.

Αν και η έρευνα δίνει ισχυρές νέες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ εξάρτησης από το κάπνισμα και συμπτωμάτων κατάθλιψης, δεν μπόρεσε να δείξει ποιο συμβαίνει πρώτο-η εξάρτηση από το κάπνισμα ή η κατάθλιψη, σε όσους καπνίζουν καθημερινά.

Πηγή: iatronet.gr

(59)