Ο τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος σίγουρα δεν είναι εύκολος για όσους έχουν περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό, είναι όμως καθοριστικός για την υγεία της καρδιάς
H μεγάλη απώλεια βάρους ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την καρδιά των παχύσαρκων ατόμων, καθώς είναι ικανή να αποτρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Τα θετικά αυτά ευρήματα προέκυψαν από τη συγχρονική ανάλυση του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).Remaining Time-0:00FullscreenMute
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούσαν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ο κίνδυνος εμφάνισης της υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας ήταν παρόμοιος σε Αμερικανούς που ήταν παχύσαρκοι (αλλά τώρα διατηρούσαν ένα υγιές βάρος) και εκείνους που διατηρούσαν ένα υγιές βάρος όλη τους τη ζωή.
Ωστόσο, παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε με την απώλεια βάρους, παρέμεινε αυξημένος σε άτομα που παλαιότερα ήταν παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ μη φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.
Το βάρος μας σχετίζεται άμεσα με σχεδόν όλους τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος, το ίδιο αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή»χοληστερόλη), το σάκχαρο του αίματος και η φλεγμονή. Παρόλα αυτά, λίγα είναι τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας σε όσους στη συνέχεια καταφέρνουν να ελέγξουν το βάρος τους.
Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε 20.271 ενήλικες Αμερικανούς (ηλικίας 20-69 ετών), συγκρίνοντας εκείνους που ήταν παχύσαρκοι αλλά διατηρούσαν ένα υγιές βάρος τουλάχιστον το τελευταίο έτος (326) με όσους είχαν πάντα ένα υγιές βάρος (6.235) και εκείνους που σήμερα ήταν παχύσαρκοι (13.710). Συγκεκριμένα, συνέκριναν τον επιπολασμό της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ομάδων.
Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν αφορούσαν την περίοδο 1999-2013, που συλλέχθηκαν ανά διετία για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES).
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, όσοι ήταν παχύσαρκοι στο παρελθόν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες των άλλων δύο ομάδων. Οι ερευνητές, ακόμα, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας ήταν παρόμοιος σε εκείνους που ήταν παχύσαρκοι αλλά τώρα διατηρούσαν ένα υγιές βάρος και σε εκείνους που διατηρούσαν πάντα ένα υγιές βάρος.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με όσους πάντα διατηρούσαν ένα υγιές βάρος, όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν εώς και τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκοι. Αντίστοιχα, τα παχύσαρκα άτομα είχαν εώς και επτά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ διέτρεχαν επίσης και τον κίνδυνο υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας εώς και τρεις φορές παραπάνω.
Συνοψίζοντας, η επικεφαλής της έρευνας Maia Smith, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο St George στη Γρενάδα σημειώνει τη σημασία της απώλειας βάρους: «Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη αλλά ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Πρώτα απ’ όλα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους και η διατήρηση του είναι δύσκολη. Σχεδόν όλοι στο αρχικό μας δείγμα που ήταν παχύσαρκοι, παρέμειναν στο ίδιο βάρος. Αλλά μην απελπίζεστε: αν καταφέρετε να χάσετε βάρος, σίγουρα αντιστρέφετε σημαντικά προβλήματα υγείας. Η καλύτερη στιγμή για να γίνετε υγιείς είναι πριν από 20 χρόνια, η δεύτερη καλύτερη ώρα είναι τώρα».
Πηγή: ygeiamou.gr