Νέα έρευνα έρχεται να διαπιστώσει αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε: οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν όχι μόνο το βάρος, αλλά και την ψυχική μας διάθεση. Δείτε τι μπορεί να αναστρέψει αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό κυρίως για τις γυναίκες άνω των 30 ετών
Η ψυχική υγεία μιας γυναίκας επηρεάζεται περισσότερο από διατροφικούς παράγοντες σε σύγκριση με αυτή ενός άνδρα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Binghamton που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personalized Medicine.
Η Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια υγείας και ευεξίας, έχει δημοσιεύσει έρευνα η οποία υποδείκνυε ότι η καλύτερης ποιότητας διατροφή βελτιώνει την ψυχική υγεία. Θέλησε, λοιπόν, τώρα να εξετάσει αν η ανάλογη προσαρμογή της διατροφής βελτιώνει τη διάθεση σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.
Σε συνεργασία με τη βοηθό ερευνήτρια Cara M. Patrissy, η ειδικός ανέλυσε τις διάφορες ομάδες τροφίμων που σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών, ενώ μελέτησε και διαφορετικά διατροφικά μοτίβα σε σχέση με τη συχνότητα της άσκησης και την ψυχική δυσφορία. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ψυχολογία μιας γυναίκας σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες περισσότερο από ό,τι αυτή ενός άνδρα. Επίσης, η ψυχική δυσφορία και η συχνότητα της άσκησης σχετίστηκαν με διαφορετικά διατροφικά μοτίβα και συνήθειες του τρόπου ζωής, γεγονός που υποστηρίζει την έννοια της προσαρμογής παραγόντων της διατροφής και του τρόπου ζωής με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης.
«Διαπιστώσαμε μια γενική σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι, στα ανθυγιεινά διατροφικά μοτίβα, το επίπεδο της ψυχικής δυσφορίας ήταν υψηλότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ανθυγιεινή διατροφή», αναφέρει η Δρ. Begdache.
Βάσει τόσο αυτής όσο και άλλων μελετών, η διατροφή και η άσκηση μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην ψυχική δυσφορία των ώριμων γυναικών, επισημαίνει η ειδικός.
«Το πρόχειρο φαγητό, η παράλειψη του πρωινού, η καφεΐνη και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία στις ώριμες γυναίκες, ενώ τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά με την καλή ψυχική κατάσταση. Οι επιπλέον πληροφορίες που μάθαμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι η άσκηση μειώνει σημαντικά τον αρνητικό συσχετισμό των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και του πρόχειρου φαγητού με την ψυχική δυσφορία», καταλήγει η Δρ. Begdache.
Η έρευνα αυτή παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο ώστε οι επαγγελματίες υγείας να προσαρμόσουν τα διατροφικά προγράμματα έτσι ώστε να προωθούν την άσκηση και να βελτιώνουν την ψυχική κατάσταση των ώριμων ενηλίκων. Επίσης, θα μπορούσε να παράσχει μια νέα προοπτική για την ερευνητική κοινότητα, κατά την αξιολόγηση του ρόλου της διατροφής στην ψυχική δυσφορία.