Ένα πασίγωνστο διατροφικό μοντέλο που έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό αποδεικνύεται σύμμαχος και για την καταπολέμηση του άγχους, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη
Μια νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Wake Forest της Κλινικής Wake Forest Baptist Health, ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή ως πιθανή λύση για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους αλλά και ως παράγοντα εξασφάλισης υγιούς γήρατος.
Τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Neurobiology of Stress, αφορούν την πρώτη προκλινική δοκιμή για τη μέτρηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας τήρησης μιας διατροφής δυτικού τύπου έναντι της μεσογειακής στο άγχος υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Το άγχος επηρεάζει πολλαπλά την ανθρώπινη ζωή από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εργασία μέχρι τη συνολική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου στις περιπτώσεις διαφόρων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες εξαιτίας μειωμένης κοινωνικότητας και του οξέος άγχους από την κοινωνική απομόνωση για 30 λεπτά σε 38 μεσήλικα ζώα. Στα πειραματόζωα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, δόθηκαν μεσογειακή είτε δυτικού τύπου διατροφή, προσαρμοσμένες έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες δίαιτες στον άνθρωπο, με πρωτεΐνες και λιπαρά ζωικής προέλευσης στην πρώτη διατροφή και φυτικής προέλευσης στη δεύτερη.
Η σχέση διατροφής και στρες υπολογίστηκε από τις αλλαγές στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και την κορτιζόλη των επινεφριδίων ως απόκριση στο οξύ και χρόνιο άγχος.
Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα συμμετέχει στην απόκριση «μάχης ή φυγής» και ρυθμίζει σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αντιθέτως, βοηθά το σώμα να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Η υψηλή δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία, συνεπώς η υγιής ισορροπία μεταξύ των δύο συστημάτων είναι σημαντική, ανέφερε η Carol A. Shively, Ph.D., καθηγήτρια Παθολογίας και Συγκριτικής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Wake Forest και επικεφαλής της έρευνας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), τέλος, βλάπτουν τους ιστούς.
Στο τέλος του πειράματος, τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα εμφάνισαν αυξημένη ανθεκτικότητα στο άγχος, όπως υπέδειξε η μικρότερη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και η χαμηλότερη παραγωγή κορτιζόλης, ενώ σημείωσαν ταχύτερη ανάκαμψη όταν το άγχος υποχώρησε.
Όπως επεσήμανε η Δρ Shively, η πρόσφατη μελέτη βαδίζει στον ίδιο δρόμο με προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει το άγχος.
Σε βάθος χρόνου, καθώς τα πειραματόζωα μεγάλωναν στη διάρκεια των 31 μηνών που διήρκησε η μελέτη (ισοδύναμο με περίπου εννέα ανθρώπινα χρόνια), η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος αυξανόταν. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να επιβραδύνει τη γήρανσή του.
Πηγή: ygeiamou.gr