Η γονιμότητα μειώνεται αν έχω έλλειψη ιωδίου;

Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο του σώματος που συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής της θυροξίνης, της κύριας ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και συμβάλει στην ανάπτυξη του σώματος. Η θυροξίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού μεταβολισμού για όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό το ιώδιο και που βρίσκεται;

Η έλλειψη ιωδίου θεωρείται παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως σήμερα,  περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορεί να έχουν έλλειψη ιωδίου, με 50 εκατομμύρια από αυτούς να πάσχουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ανεπάρκειας, όπως η εγκεφαλική βλάβη!

Το ιώδιο το βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως το αλάτι, τα ψάρια του αλμυρού νερού, τα οστρακοειδή, το τυρί και το γιαούρτι καθώς και τα αυγά.

Επίσης, η πρόσληψη ιωδίου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής. Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα παράγουν προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ιώδιο, σε σχέση με άλλες, πιο ορεινές περιοχές.

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

Η έλλειψη ιωδίου είναι σημαντική και για τη γονιμότητα τονίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, ύστερα από σχετική έρευνα που διενέργησαν.

Πρόκειται για ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Μάιλς, οι οποίοι μελέτησαν 467 Αμερικανίδες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί. Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 56% των γυναικών είχαν ανεπάρκεια ιωδίου, το 22% ήπια ανεπάρκεια, το 21% είχε μέτρια ανεπάρκεια και το 1,7% σοβαρή ανεπάρκεια.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν, όσες γυναίκες είχαν μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου, συγκριτικά με όσες είχαν επαρκή ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό τους.

 «Ακόμα και εκείνες με ήπια ανεπάρκεια ιωδίου είχαν δυσκολίες επίτευξης κύησης», σημειώνει ο Δρ Μάιλς, ο οποίος τόνισε πως οι απαιτήσεις του οργανισμού μιας γυναίκας που κυοφορεί αυξάνονται ενώ και το  έμβρυο εξαρτάται από το ιώδιο για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα και να έχει ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη.

Ο Δρ Τόμερ Σίνγκε, διευθυντής Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σχολιάζει:

«Η δυτική διατροφή άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και η επικράτηση της φυτοφαγίας έχει συντελέσει σε μείωση των καταναλισκόμενων ποσοτήτων ιωδίου. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ο βασικός τρόπος πρόσληψης ιωδίου, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την διαδικασία της σύλληψης».

(Πηγή: Η έρευνα και τα συνολικά συμπεράσματά της δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction».)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(184)