Τι είναι φιλία; Υπάρχει ανιδιοτελής φιλία; Φιλία, θα λέγαμε είναι η δύναμη του ενός να αφήνει τον άλλον να λάμψει δίπλα του. Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που συναντάμε στην φιλική σχέση είναι η ανάγκη να μας καταλάβουν οι άλλοι. Η ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει αυτο-επιβεβαίωση, ότι αυτό που πιστεύει είναι ορθό και μπορεί να το μοιραστεί με τον φίλο του και ο άλλος να το δεχτεί.
Πόσες φορές έχει συμβεί στη ζωή σου να περάσεις μια συνέντευξη ή να επιτύχεις κάπου και ο πρώτος που έχεις ανάγκη να το μοιραστείς να είναι ο φίλος σου; Θέλεις να ακούσεις ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά η ουσία είναι ότι επιθυμείς να ακουστείς. Είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι σου να σε προσέξουν, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στην φιλία σας.
Μερικές φορές αυτό που σε ανακουφίζει είναι ο φίλος σου απλώς να συμφωνήσει μαζί σου. Θέλεις να λάμψεις, αλλά αυτό δεν φαίνεται άμεσα. Η φιλία όμως μπορεί να γίνει και μια μορφή ναρκισσισμού, αλλά πόσο πολύ το χρειαζόμαστε αυτό! Εκείνη τη στιγμή λειτουργεί λυτρωτικά. Το μοίρασμα των συναισθημάτων είναι θεραπευτικό και ανάλογα ή διαιρεί το πρόβλημα ή διπλασιάζει τη χαρά.
Στην πρώτη εκδοχή, ένας πραγματικός φίλος δεν ζηλεύει, δεν φθονεί, συμπαρίσταται πραγματικά, όταν έχεις μια δυσκολία ή παρουσιάζεται ένα πρόβλημα. Στη δεύτερη εκδοχή, η χαρά πολλαπλασιάζεται επί δύο και η αίσθηση της επιβεβαίωσης των αποφάσεων που έχεις πάρει ή του δρόμου που έχεις διαλέξει έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Και όπως λέει μια παροιμία: «Οι φίλοι μάς γνωρίζουν στις καλές μέρες, στις κακές μέρες, εμείς γνωρίζουμε τους φίλους μας».
Εδώ λοιπόν δημιουργείται μια σχέση, ένας δεσμός μεταξύ γνώσης και υγιούς ψυχικής ηρεμίας. Η γνώση, στη φιλία, θα σε βοηθήσει να δικαιολογήσεις την συμπεριφορά ενός φίλου σου που άλλη φορά μπορεί να σε νευρίαζε ή να σε πλήγωνε. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι σε μια φιλία, ίσως θα πρέπει να ακούς και τον άλλον, να τον αφήνεις να έχει τον δικό του χώρο για να έχεις και εσύ τον δικό σου.
Έμμεσα λοιπόν και εδώ μιλάς με συναισθήματα. Και όταν λέμε έμμεσα, είναι αυτονόητο να έρχεσαι σε επαφή με τις συναισθηματικές ανάγκες και του άλλου. Να κατανοείς τις ανάγκες του άλλου και να συγχωρείς.
Είναι απαραίτητο να πιστεύουμε στη δυναμική των ανθρώπων. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ωραία πράγματα και εμείς οι ίδιοι τα γκρεμίζουμε, δημιουργώντας γύρω μας ερείπια. Ας καταφέρουμε λοιπόν να χτίσουμε ένα περιβάλλον για όλους.
Αυτό έχει σαν προϋπόθεση να μην καταναλώνουμε την ενέργειά μας στο πώς θα υποβιβάσουμε και θα μειώσουμε τον άλλον ή πώς θα τον υποσκελίσουμε, αλλά αντίθετα πώς θα τον στηρίξουμε και θα τον βοηθήσουμε να καλυτερεύσει τη ζωή του. Πώς θα συνδράμουμε ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του. Προτείνω, στη φιλία, να είναι αυτός ο στόχος μας, όσο δύσκολος και αν είναι.
Βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των φίλων, συγχρόνως αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας μαζί. Και φεύγοντας κάποτε από αυτή τη ζωή να μπορούμε να πούμε με περηφάνια: «όχι πώς πέθανα αλλά πώς έζησα…!».
Όπου και αν βρίσκεσαι, οι φίλοι σου είναι αυτοί
που δημιουργούν τον κόσμο σου
William James
Η χρυσή οδός είναι να είσαι φίλος με όλο τον κόσμο και να θεωρείς ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια ένα σύνολο
Mahatma Gandhi
Ένας άνθρωπος μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή
«Αυτό που μας στηρίζει δεν είναι η βοήθεια των φίλων μας, αλλά η βεβαιότητα ότι θα μας στηρίξουν».
Επίκουρος
(884)