Η αιτία που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

Στην αρχαία Ρώμη καταγράφηκε πρώτη φορά ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί

Τελικά ο πονοκέφαλος που νιώθεις το πολύ μέσα σε 15 λεπτά μετά την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού δεν είναι τυχαίος. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το φαινόμενο, ωστόσο πρόσφατα σύμφωνα με την Telegraph επιστήμονες από την Καλιφόρνια κατέληξαν στο ότι υπαίτια για τον πονοκέφαλο είναι μια υγιής αντιοξειδωτική ουσία που πωλείται ως συμπλήρωμα που τονώνει τον εγκέφαλο. Ο λόγος για την κουερσετίνη. Πρόκειται για μια φλαβανόλη που βρίσκεται στα κόκκινα κρασιά.

Ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Aurelius Cornelius Celsus στην αρχαία Ρώμη και αναγνωρίστηκε από τη International Headache Society ως κάτι διαφορετικό από ένα τυπικό «hangover’».

Σύμφωνα λοιπόν με τον χημικό κρασιού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, Andrew Waterhouse: «Όταν η κουερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης. Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».

Συγκεκριμένα, το γλυκουρονίδιο κερκετίνης είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί το σώμα για να διασπάσει την ακεταλδεΰδη, την τοξική ουσία που σχηματίζεται μετά τη διάσπαση των μορίων αλκοόλης.

Επίσης αυτό που δεν λαμβάνεται συχνά υπόψη είναι το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραχθεί κρασί, τουλάχιστον εμπορικά, χωρίς τη χρήση διοξειδίου του θείου, καθώς είναι αντιοξειδωτικό, ενώ ακόμη τα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ που τείνουν να είναι υψηλότερα σε διοξείδιο του θείου έχουν αντίστοιχα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία θα σας προκαλέσει και πάλι πονοκέφαλο. Δηλαδή είτε πιείτε λευκά ή αφρώδη κρασιά τα οποία είναι χαμηλότερα σε ποσότητα αλκοόλ από το κόκκινο, δεν θα σας δώσουν κάποια λύση.

Ο εμπειρογνώμονας του κρασιού Jamie Goode μιλώντας στην Telegrpaph αναφέρει ότι η εν λόγω έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη καθώς έχει διεξαχθεί από ένα σοβαρό ερευνητικό ινστιτούτο και φέρει μαζί της το βάρος τόσο των οινοχημικών όσο και του Headache Center. του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Επιπλέον, η πρώην έμπορος κρασιού και ιδρύτρια της The Wine Academy συμπληρώνει πως η θεωρία της κερκετίνης υποστηρίζει την ιδέα ότι δεν προκαλούν το πρόβλημα τα θειώδη».

Πώς θα αποφύγεις τον πονοκέφαλο

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι τα κόκκινα κρασιά που χρειάζονται έντονη θερμότητα για να ωριμάσουν σωστά είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες κερκετίνης επομένως η αποφυγή αυτών των κρασιών μπορεί να σας δώσει κάποια λύση. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η έντονη ζέστη σημαίνει ότι τα σταφύλια έχουν ωριμάσει πιο γρήγορα κάτι που αυξάνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως θα σας φέρουν πονοκέφαλο. Καλό είναι να επιλέξετε κάποιο κρασί το οποίο δεν έχει εκτεθεί σε τόσο θερμές θερμοκρασίες.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν και να νιώθετε πονοκέφαλο μπορεί να είναι: η ποσότητα του φαγητού που έχετε καταναλώσει, πόσο κουρασμένος είστε ή αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.

πηγή: in.gr

(8)