Απάντηση: Το πρόσωπο με κατάθλιψη αντιλαμβάνεται όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και όλο τον κόσμο με αρνητικό τρόπο. Υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι στην ουσία τα πράγματα πάντα έτσι ήταν στο παρελθόν και έτσι θα συνεχίζουν να είναι και στο μέλλον.
Αυτό που μπορεί να διακρίνει σε όλο το διάβα της ζωής του είναι μόνο το κενό και ατελείωτα βάσανα. Υπάρχει μία γενικότερη τάση να διαστρεβλώνει τα γεγονότα, αναδεικνύοντας πάντα αποκλειστικά και μόνο τις αρνητικές πτυχές τους.
Οτιδήποτε επιβαρυντικό προκύπτει στην ζωή του, το ερμηνεύει ως αποτέλεσμα αποκλειστικά δικής του αποτυχίας και ευθύνης. Το άτομο οραματίζεται το μέλλον του γεμάτο αρνητικές προσδοκίες…
Μηρυκάζει συνεχώς τις σκέψεις του γύρω από το γεγονός ότι έχει πολύ λίγη ενέργεια ή κίνητρα για να κάνει οτιδήποτε. Όμως, το άτομο θα πρέπει να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα τίποτε στην κατάσταση αυτή δεν είναι απολύτως πάγιο ή μοιραίο.
Θα πρέπει εξάλλου να υπογραμμίσουμε ότι η κατάθλιψη έχει συνήθως επεισοδιακό χαρακτήρα. Στις περιπτώσεις όμως που παραμένει, συνήθως δεν είναι παρά το δευτερογενές σύμπτωμα ενός ψυχικού υποβάθρου που σχετίζεται άμεσα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου.
Συνεπώς η διάχυτη δυσφορία του ατόμου μπορεί να οφείλεται όχι στο αίτιο που το ίδιο το άτομο θεωρεί ότι του προξενεί την κατάθλιψη, αλλά να σχετίζεται με έναν εσώτερο χαρακτηρολογικό παράγοντα, που παραμένει για το άτομο αδιόρατος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η συμβολή της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι καταλυτική, διότι μετατοπίζει την προσοχή του ατόμου από το φαινομενικό αίτιο της κατάθλιψής του στο πραγματικό της αίτιο.
Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διευθ.: Αχιλλέως 29 & Λ. Βουλιαγμένης 65Β Γλυφάδα.
Τηλ.: 210 – 96 32 860
(390)